Η Αντιτρομοκρατική στο ποδόσφαιρο


Σύσκεψη υπό τον ...



πρωθυπουργό με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, πραγματοποιήθηκε έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, που κορυφώθηκαν με την πυρκαγιά στην οικία του Γιώργου Μπίκα.
Μετά το πέρας της ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα μέτρα:

• Να ενεργοποιηθεί η διάταξη για την πρόκληση και προτροπή βίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

• Να εφαρμοστεί ο νόμος για την ασφάλεια των γηπέδων με ενδελεχή έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας και σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις κανένα ματς δεν θα εκκινεί.

• Με εντολή του πρωθυπουργού από εδώ και πέρα να αναλάβει η Αντιτρομοκρατική να διαλευκάνει εγκληματικές ενέργειες που αφορούν το ποδόσφαιρο.

• Η κυβέρνηση να προτείνει στην ΕΠΟ να κάνει ακόμη πιο αυστηρό το πλαίσιο των ποινών.

• Με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναμένονται συναντήσεις με το σύνολο των ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επισήμανε: «Εάν με τις κινήσεις αυτές δεν τα καταφέρουμε, τότε ας γίνει κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει και τη βούληση και τον τρόπο να επιβάλλει την έξοδο των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέχρι να καταφέρουμε, αποδομώντας τα συστήματα, να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα συναντηθούμε με το σύνολο των ομάδων για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Ο αθλητισμός δεν είναι πόλεμος και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε μαφιόζικες συμμορίες να λειτουργούν εν είδει παρακράτους μέσα στη συντεταγμένη πολιτεία. Μέχρι εδώ!».

Νωρίτερα σε συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της FIFA στην Αθήνα, Κ. Κουτσοκούμνη, και τον πρόεδρο της ΠΔΕ της ΕΠΟ Ι. Δρόσο, προτάθηκε, από την πλευρά του κ. Βασιλειάδη, ο ορισμός ξένων διαιτητών στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας για διάστημα που θα οριστεί από κοινού εν ευθέτω χρόνω και ζητήθηκε η αυστηροποίηση του υπάρχοντος πειθαρχικού κανονισμού.

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι, λίγο αργότερα, οπότε συνεδρίασε η ΠΔΕ της ΕΠΟ, αλλά όπως προέκυψε, ο κ. Κουτσοκούμνης θα προσπαθήσει να στελεχώσει την ΚΕΔ με Ελληνες. Ο ίδιος σε δηλώσεις του είπε ότι ο ξένος αρχιδιαιτητής έχει το μειονέκτημα ότι δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, ενώ η κλήση ξένων διαιτητών αντιμετωπίζεται ως έσχατη λύση.

Η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

α) Επίκειται ειδική σύσκεψη μεταξύ της FIFA και της UEFA για την Ελλάδα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο θέμα της διαιτησίας και της διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, εξετάζεται ακόμα το επόμενο μοντέλο λειτουργίας της ΚΕΔ, και οι περιπτώσεις που εξετάζονται αφορούν έως και τον διορισμό ξένου αρχιδιαιτητή ή ξένων διαιτητών σε αγώνες της Σούπερ Λίγκας.

β) Αποφασίστηκε η παροχή πλήρους υλικής στήριξης στον Γιώργο Μπίκα, τόσο από την ΕΠΟ όσο και από τη Σούπερ Λίγκα, ορίζοντας εμπειρογνώμονα για τις δέουσες περαιτέρω ενέργειες.

γ) Επιβεβαιώθηκε η απόφαση της ΠΔΕ να μην επαναρχίσουν οι εθνικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, εφόσον δεν ανακοινωθεί πρώτα το επίσημο πόρισμα της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά.

δ) Αποφασίστηκε ομόφωνα να προσκληθούν άμεσα σε άτυπη σύσκεψη οι ιδιοκτήτες-μεγαλομέτοχοι-πρόεδροι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, και του προέδρου της Σούπερ Λίγκας. Αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει αναγκαία συνθήκη για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, αφού θα επιδιωχθεί μια «συμφωνία κυρίων», να πέσουν οι τόνοι και να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα χωρίς επιπλέον εντάσεις.