Ταχεία ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης ζητεί ο Μοσκοβισί


Προειδοποίηση για την ...


έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και την αποδέσμευση της δόσης έκανε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί. 

Συγχρόνως, αναγνώρισε το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο.

Σε μια προκλητικά άδεια αίθουσα, ο κ. Μοσκοβισί, αφού απαρίθμησε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην Ελλάδα, επισήμανε την υστέρηση συγκεκριμένων υπουργείων που ολιγωρούν και καθυστερούν να αναφέρουν την πορεία του προγράμματος. Ο κ. Μοσκοβισί, πέρα από αυτή την ολιγωρία, ανέφερε και την καθυστέρηση εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα έχει επιταχύνει. «Ορισμένα υπουργεία πάνε γρήγορα, άλλα όχι επαρκώς», είπε.

Ομως προειδοποίησε ότι ενώ αναμενόταν να έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 10/10 που θα συνεδριάσει το Εurogroup, αυτό μπορεί να μη συμβεί αφού ο χρόνος τελειώνει, καθώς από σήμερα όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος θα βρίσκονται στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ.

Για τη β΄ αξιολόγηση, ο επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, που για τον ίδιο είναι εντός του Νοεμβρίου, και περιλαμβάνει σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός του 2017, τα εργασιακά αλλά και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία τα κράτη-μέλη. Η επιτυχής και άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντική για την ανάπτυξη, «καθώς στέλνει και ένα θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές», ανέφερε και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη εκτός από την ελληνική πλευρά να βοηθήσουν στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στο σύνθετο θέμα του χρέους ο κ. Μοσκοβισί ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, καθώς από τη μια ζήτησε από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά από την άλλη περιόρισε τις προσδοκίες σε αυτή τη φάση μιλώντας για βραχυπρόθεσμα και όχι μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους.

Απαντώντας σε επικρίσεις που άσκησαν ορισμένοι ευρωβουλευτές σε σχέση με τον ρόλο της Κομισιόν, σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι αν ο ίδιος συμπαθεί ή όχι την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Φυσικά και δεν έγιναν όλα σωστά, έγιναν αρκετά λάθη και χάθηκε χρόνος, ενώ αναβλήθηκαν μεταρρυθμίσεις και δεν πετύχαμε τους στόχους σε σχέση με την ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι λάθος να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα, έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις που τώρα περιμένουμε να καρποφορήσουν.

Εντονη κριτική

Από την πλευρά των κομμάτων, έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γερμανός ευρωβουλευτής Μπούρχαρντ Μπαλτς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι σε θέση να κάνει την απαραίτητη προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες γίνονται με μισή καρδιά. Αντιθέτως, θετικός ήταν ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Ιταλός ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων είναι πολύ μεγάλες στην Ελλάδα, μίλησε για «φως στην άκρη του τούνελ», ενώ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη φαίνεται στον ορίζοντα και το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο το 2017 από τον στόχο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης απέδωσε την κρίση στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης απάντησε ότι τα αίτια της κρίσης βρίσκονται στη δεκαετία του 1980 και στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, λαϊκισμός που βρίσκεται πλέον στις τάξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε.