Κομμάτι ενός ...
μεγαλύτερου αρχαιολογικού θησαυρού πιθανολογείται ότι είναι το χρυσό στεφάνι - περιδέραιο που κατάσχεσαν αστυνομικοί της ασφάλειας Αττικής στην κατοχή τριών αρχαιοκαπήλων, το Σάββατο στα Ιωάννινα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού εξετάζουν το ενδεχόμενο το ιδιαίτερα μεγάλης αξίας χρυσό κειμήλιο να ανήκει σε «παρτίδα» συνολικά δέκα όμοιων χρυσών περιδέραιων της ελληνιστικής περιόδου, από τα οποία μόλις ένα έχει ανακτηθεί προ περίπου 20 ετών και τα υπόλοιπα αναζητούνται από αρχαιολόγους και αστυνομικούς.
Το πολύτιμο αντικείμενο βρέθηκε το Σάββατο στην κατοχή δύο Ελλήνων, 58 και 56 ετών και ενός υπηκόου Αρμενίας, 52 ετών. Οι τρεις άνδρες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, όπου είχαν πάει προκειμένου να δείξουν το χρυσό στεφάνι στον υποψήφιο αγοραστή.
Η συμφωνία προέβλεπε πώλησή του αντί 750.000 ευρώ (οι αρχικές απαιτήσεις τους άγγιζαν το 1 εκατ. ευρώ), ωστόσο αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι διαπραγματεύονταν με πληροφοριοδότη της ΕΛ.ΑΣ. και όχι με συλλέκτη αρχαιοτήτων.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο με αφορμή πληροφορία που έφτασε στο τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας και ιδιώτες ερευνητές, ότι άτομα στη Βόρεια Ελλάδα ψάχνουν να πουλήσουν ένα στεφάνι μεγάλης αρχαιολογικής και χρηματικής αξίας.
Η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε με τη βοήθεια πληροφοριοδοτών και «ενδιάμεσων» να φτάσει στους κατόχους του αντικειμένου, κάτι που τελικά κατάφερε με αρκετή δυσκολία πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Κατόπιν διαπραγματεύσεων, το ραντεβού για την πώληση του χρυσού περιδέραιου - στεφανιού κλείστηκε στα Ιωάννινα, ωστόσο, λόγω των μέτρων αντιπαρακολούθησης που λάμβαναν οι αρχαιοκάπηλοι, οι ερευνητές γνώριζαν μόνο ότι οι ύποπτοι θα πήγαιναν στην πόλη των Ιωαννίνων και ότι θα επέβαιναν σε μια γκρι Μερσεντές.
Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα ρυθμίζονταν σε επόμενη επικοινωνία. Στήθηκαν μπλόκα και τελικά εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου σε καφετέρια στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ σε σακούλα που είχαν ακουμπισμένη πάνω στο τραπέζι υπήρχε το χρυσό κειμήλιο. Ο ένας από τους συλληφθέντες αρνήθηκε να απολογηθεί στους αστυνομικούς και δήλωσε πως ό,τι έχει να πει, θα το πει στον ανακριτή.
Οι υπόλοιποι δύο επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο, δηλώνοντας άγνοια για το περιεχόμενο της σακούλας. Στο σπίτι του ενός στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν δύο εικόνες που εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων, ενώ στο σπίτι του υπηκόου Αρμενίας στην Κομοτηνή βρέθηκε ένας ανιχνευτής μετάλλων.