Τσίπρας: Στη Σύνοδο ακούστηκαν φωνές για φράχτες και τείχη


Ολοκληρώθηκαν οι ...

εργασίες της «μίνι» Συνόδου για το μεταναστευτικό στη Βιέννη, στην οποία συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Στην αυστριακή πρωτεύουσα βρέθηκαν συνολικά ηγέτες απο δέκα χώρες, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Τη Σύνοδο κάλεσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν και σ’ αυτήν συμμετείχαν εκτός του Αλ. Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας.
Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου επικεντρώθηκε κυρίως σε τρία, καίρια για το προσφυγικό ζήτημα, σημεία.
Πρώτον, την αύξηση των δυνάμεων της Frontex καθώς τα1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.
Δεύτερον, την εξασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας αλλά και με τεχνικά προβλήματα. Προς τούτο συζητήθηκε επιπλεον, το θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελει σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.
Τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, υπήρξε η κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.
Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».
  
Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος», εξηγώντας ότι «ο διαμερισμός της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες άσυλο που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα , θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεσος και αποτελεσματικός».

Σχολιάζοντας την συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, «Από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι' αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά. Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Διότι οι ροές έχουν μειωθεί. Πρέπει να μηδενιστούν.»

Υπενθύμισε ακόμα την αναγκαιότητα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία και τόνισε πως «Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρίζουν διεθνής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX «ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη «όπου συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε εδώ στην Αυστρία «όπου εξειδικεύσαμε σε ορισμένες πτυχές του». «Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε και προσέθεσε ότι «ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη».
Μέρκελ: Να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, συνάπτοντας νέες συμφωνίες για τον γρήγορο επαναπατρισμό εκείνων των προσφύγων το αίτημα των οποίων για χορήγηση ασύλου απορρίπτεται.
«Θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και ταυτόχρονα να σταθούμε στο ύψος των ανθρωπιστικών ευθυνών μας», είπε η Μέρκελ μετά τη μίνι σύνοδο.
«Είναι απαραίτητο να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν (...) για να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους», πρόσθεσε.
Κριστιάν Κερν: Στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν
Ο Αυστριακός καγκελάριος παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν σε σχέση με παροχή βοήθειας, η οποία, όπως σημείωσε είναι αναγκαία και η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.
Ο ίδιος επανέλαβε εκ νέου πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πως τα σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να γνωρίζει κανείς ποιος έρχεται στην Ευρώπη, η οποία η ίδια θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα έρχεται και ποιος όχι.
Όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, έχει διαπιστωθεί πως με τα έως τώρα μέτρα, έχει μειωθεί σαφώς ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, όμως είναι, επίσης, γνωστό ότι αυτή η πρόκληση δεν θα τελειώσει ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά ούτε το επόμενο έτος, διότι πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο πρόβλημα.
Στόχος του ίδιου είναι, όπως είπε,να εξευρεθεί εδώ μία λύση για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ευρώπη, ώστε αυτό που αναμένεται να μπορεί και να αποπερατώνεται και θα πρέπει να υπάρχει μία ρεαλιστική εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβεί σε μία τέτοια Σύνοδο. Ο δρόμος, ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, είναι η εξεύρεση μίας κοινής κατανόησης, με τη σημερινή Σύνοδο να έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται μαζί όλοι εκείνοι τους οποίους το θέμα αφορά και ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τις προοπτικές τους.
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας

«Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας». τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου για το μεταναστευτικό, μιλώντας για συντονισμένη δράση της ΕΕ.   «Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση", είπε.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε, τέλος, ότι , «για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών. Υποστήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, και μέσω της μετεγκατάστασης. Υποστήριξη προς τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των συνόρων τους και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής.»
Ντόναλντ Τουσκ: «Κλειδί» ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων
«Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό ‘κλειδί' για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, και προσθέτει ότι: «Προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία».
«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. 
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)