Πολιτική σύγκρουση για την «καταραμένη» Αμυγδαλέζα


Την έντονη αντίδραση της ...

αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η επαναλειτουργία μέρους των εγκαταστάσεων της Αμυγδαλέζας, τις οποίες μάλιστα επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας.
Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωσή του, εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε την Αμυγδαλέζα “κολαστήριο”, ενώ σήμερα, υποχρεώθηκαν να ανοίξουν ξανά το χώρο, καθώς η κατάσταση στο προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου, εξαιτίας της ανικανότητάς τους να αντιμετωπίσουν οργανωμένα το πρόβλημα σε όλη τη χώρα».
«Ο χώρος της Αμυγδαλέζας επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είχε συμβολή στην δημόσια ασφάλεια, λειτουργώντας ως κλειστό κέντρο επαναπροώθησης για τους παράτυπους μετανάστες με υγειονομικό έλεγχο», προσθέτει ο κ. Κικίλιας και καταλήγει:
«Και έτσι, τώρα, το γύρισαν στην ωμή προπαγάνδα παρουσιάζοντας εικόνες με προσφυγόπουλα να τρέχουν να χαιρετίσουν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ντροπή!».
Τόσκας: «Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες»
Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στον χώρο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε δηλώσει:
«Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Κάναμε ότι μπορούσαμε με τον ΔΟΜ για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γυρίσουν πίσω και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη. Οπότε είναι καλύτερα να παλέψεις στον τόπο σου».
«Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους», συμπλήρωσε και υπογράμμισε:
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του τρίτου δρόμου, με τον κ. Εσδρά και τον ΔΟΜ φτιάξαμε αυτό τον χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Μας βοήθησε ο ΔΟΜ, ώστε να γίνει ένας χώρος όσο γίνεται πιο ανθρώπινος που θα φιλοξενεί για κάποιες μέρες αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν και θέλουν να γυρίσουν στις χώρες τους».