Στροφή 180 μοιρών από Οικολόγους για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ μετά από παρέμβαση Μαξίμου


Με ψηφοφορία, η οποία ...

πιθανότατα θα είναι ονομαστική κατόπιν αιτήματος κόμματος της αντιπολίτευσης, ολοκληρώνεται αργά απόψε το βράδυ –μετά τις 9 μμ σύμφωνα με τον κατ’ αρχήν προγραμματισμό- στην Ολομέλεια της Βουλής η με συνοπτικές διαδικασίες επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου για τα νέα προαπαιτούμενα της μνημονιακής συμφωνίας.
Χθες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές μόνο με την ψήφο των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας, με την ΝΔ πάντως σήμερα να αναμένεται πως ορισμένα μόνο άρθρα θα τα υπερψηφίσει.
Η συζήτηση εξελίσσεται στον απόηχο των όσων διαδραματίζονται ως προς την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και εν αναμονή της αυριανής σύγκρουσης κορυφής, κατά την προγραμματισθείσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, την οποία έχει αιτηθεί από καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση. Ενόψει αυτής της ψηφοφορίας, φάνηκε επ’ ολίγον να δημιουργείται περιορισμένο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς οι Οικολόγοι –στις τάξεις των οποίων ανήκουν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι.Τσιρώνης και ο βουλευτής Γ.Δημαράς- αποφάσισαν να καταψηφιστούν οι σχετικές με την ΕΥΠΑ και την ΕΥΔΑΘ διατάξεις.
Ωστόσο, μετά από παρέμβαση Μαξίμου και την ανάληψη δέσμευσης πως θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση, οι «ανησυχούντες» δύο βουλευτές δήλωσαν πως θα υπερψηφίσουν και αυτές τις διατάξεις. Η νομοτεχνική αυτή βελτίωση, όπως ανέφεραν οι δύο βουλευτές στους δημοσιογράφους μετά από μίνι σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, θα είναι μια αναφορά τόσο στην αιτιολογική έκθεση όσο και στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου, σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς το δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Ετσι, επιβεβαιώθηκαν κυβερνητικά στελέχη που (όπως είχε καταγράψει η «Κ») από το πρωί επικαλούμενα και άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, υποστήριζαν στο Περιστύλιο πως τέτοιου είδους πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ απόψε.
Πέραν τούτων, εκείνο το οποίο ως τώρα κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο, τόσο εντός της Ολομέλειας όσο και στους διαδρόμους, είναι η χθεσινή φράση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ένταξη ΔΕΚΟ, Οργανισμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Υπερταμείο  σημαίνει πως μπορεί να τεθούν προς ιδιωτικοποίηση – κάτι το οποίο ως εκείνη τη στιγμή αρνούνταν με τρόπο κατηγορηματικό όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, υπό την ασφυκτική πίεση του κ. Αδ. Γεωργιάδη προέβη στη σχετική παραδοχή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι όσο είναι εκείνος υπουργός τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να γίνουν.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το θέμα έθεσαν ευθύς εξαρχής ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ι.Μανιάτης, προκαλώντας άμεσα την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου: «Να απαντήσω, να απαντήσω», φώναξε από τα υπουργικά έδρανα διακόπτοντας τους ομιλητές ο υπουργός Οικονομικών. Αντίστοιχα αντέδρασε επιχειρώντας να διακόψει τον κ. Βαρβιτσιώτη που ήταν ήδη στο βήμα, όταν ο ομιλητής μίλησε και για την κυβερνητική επιλογή στο πρόσωπο της κυρίας Ολγας Χαρίτου, για τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ εγείρει ζήτημα σχετικά με τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς η κυρία Χαρίτου τυχαίνει να είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (του κ. Χρ.Παπαδόπουλου). Τελικώς, η απάντηση του κ. Τσακαλώτου αναμένεται κατά την ώρα της κεντρικής του ομιλίας αργότερα σήμερα.
Η συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας συνεχίζεται με τοποθετήσεις εισηγητών κομμάτων της αντιπολίτευσης: άπαντες εξαπολύουν επιθέσεις κατά κύματα με στόχο την κυβέρνηη, τις επιλογές και την πολιτική της.
Όσοι υπουργοί έλαβαν το λόγο ως το μεσημέρι (Π.Σκουρλέτης, Γ. Κατρούγκαλος) επιτέθηκαν εκ νέου στα ΜΜΕ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να επαναλαμβάνει: «Η μεταφορά στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει την περιουσία του. Δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το Υπερταμείο ήταν το «ανάχωμα» απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων».
Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έχει σχέδιο. Υπάρχει κίνδυνος οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κατάρρευσης για τη χώρα» είπε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Και τόνισε, αναφερόμενος στο σύνολο των τελευταίων εξελίξεων, ότι αφού η χώρα λύσει το «μείζον ζήτημα που είναι το ζήτημα Δημοκρατίας», θα πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή: «Να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να επαναδιαπραγματευτούμε με τους εταίρους. Αλλά αυτό είναι δυνατόν να γίνει μόνο από μια άλλη κυβέρνηση».