Παρέμβαση Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ


Την πλήρη στήριξή της ...


στον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, καθώς του χρεώνεται ότι διόγκωσε το έλλειμμα οδηγώντας τη χώρα στην υπογραφή των μνημονίων, δήλωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επίτροπος αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Μ. Τίσεν δήλωσε χθες ότι τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Γεωργίου είναι ακριβή και αξιόπιστα.

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Εurostat είναι ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος της περιόδου 2010-2015 είναι αξιόπιστα και ακριβή όπως έχουν καταγραφεί από την Eurostat», δήλωσε η κ. Τίσεν και προσέθεσε πως η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα που είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2015 ήταν χειραγωγημένα. 

Η κ. Τίσεν, σε επιστολή της την οποία συνυπογράφουν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί αλλά και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις, τόνισε πως αναμένεται από τις ελληνικές αρχές να κάνουν βήματα «τόσο για την προστασία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και για να προστατέψουν το προσωπικό της από τέτοιες αβάσιμες αξιώσεις».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το παραπάνω θέμα έχει δημιουργήσει μεγάλη ενόχληση σε σειρά από κράτη-μέλη, καθώς μέσα από τις κατηγορίες προς τον κ. Γεωργίου υπονοείται πως τα κράτη-μέλη δάνεισαν στην Ελλάδα ένα ποσό που τελικά δεν χρειαζόταν. Συγχρόνως, στη βελγική πρωτεύουσα είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Γεωργίου αντιμετωπίζει κατηγορίες τη στιγμή που το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθήσει ευρωπαϊκούς κάνονες και ότι όλη η υπόθεση έχει έντονα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις συνέπειες τυχόν μη συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η ανεξαρτησία της είναι μέρος της συμφωνίας, η κ. Τίσεν απάντησε πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα κληθεί η Ε.Ε. να εξετάσει την πρόοδο της εφαρμογής της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση και το ζήτημα θα εξεταστεί εκείνη τη στιγμή, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει όμως να εργαζόμαστε σε υποθετικό πλαίσιο, ας δουλέψουμε βήμα βήμα· για την ώρα είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, γιατί αυτό θα ήταν επικίνδυνο, αναμένουμε την αντίδραση και τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης».

Και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δεν άργησε να έρθει και φαίνεται να επιβάρυνε το ήδη τεταμένο κλίμα ακόμη περισσότερο, καθώς σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου κ. Γεροβασίλη δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος ανταπάντησε με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του γιατί εστάλη σε αυτόν επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. 

Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι, «αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της». Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη τονίζει πως ο υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ουσιαστικά, στην τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου αφήνονται αιχμές για την τοποθέτηση της Κομισιόν σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι «ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και της Δικαιοσύνης». 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το θέμα αφορά καταγγελίες στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ κατά του κ. Γεωργίου και όχι την κυβέρνηση, η οποία είναι απολύτως εντάξει έναντι των υποχρεώσεών της όσον αφορά τη Στατιστική Αρχή.