Βόμβα... υγιεινής στο Ελληνικό


Σοβαρή απειλή για ...

την υγεία των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό στο Ελληνικό εδώ και μήνες και η οποία διαρκώς επιδεινώνεται. Προβλήματα υγιεινής, ακατάλληλες συνθήκες και έλλειμμα ασφάλειας παρουσιάζονται και σε πολλές άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα, όπως επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, πάντως, δήλωσε ότι τα νέα κέντρα φιλοξενίας θα είναι έτοιμα σταδιακά έως τα Χριστούγεννα και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Προτεραιότητα, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω των καθημερινών συνεχιζόμενων αφίξεων, ενώ το Ελληνικό «μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη. Άλλωστε, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πρώην αεροδρόμιο θα μεταφερθούν μόνον εφόσον φτιαχθούν δομές φιλοξενίας όπου θα υπάρχουν καλύτερες συνθήκες και κυρίως ζέστη ενόψει του χειμώνα», ανέφεραν. 
Την προηγούμενη εβδομάδα η κατάσταση στο Ελληνικό έφθασε στο μη περαιτέρω όταν πλημμύρισε από βοθρολύματα ο υπόγειος χώρος κάτω από την αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου – όπου σε άθλιες συνθήκες φιλοξενούνται τουλάχιστον 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων οικογένειες και παιδιά. Εμπιστευτικό επείγον έγγραφο του υπουργείου Υγείας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας επεσήμανε το επείγον της κατάστασης για την υγεία των φιλοξενουμένων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην περιοχή αυξήθηκε «διά γυμνού οφθαλμού» ο πληθυσμός των κουνουπιών, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους. Μετά από το έγγραφο του υπουργείου Υγείας, η ζημιά αποκαταστάθηκε από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και ο χώρος καθαρίστηκε πλήρως. 
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάνταης, που βρέθηκε επιτόπου, τονίζει ότι πλέον έχει καθαριστεί, ωστόσο « ο χώρος των αφίξεων στο Ελληνικό είναι ο πρώτος χώρος φιλοξενίας που θα έπρεπε να εκκενωθεί στην Αττική. Είναι ακατάλληλος για τη διαμονή ανθρώπων», συμπληρώνει.
Ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, που ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ να παρέμβει, δηλώνει απογοητευμένος τόσο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και από τους συναδέλφους του δημάρχους. «Από τον Μάιο ο κ. Μουζάλας υπόσχεται ότι θα αδειάσει το Ελληνικό και έφτασε Σεπτέμβρης. 
Οι άλλοι δήμοι της Αττικής κάνουν συναυλίες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μας στέλνουν τα πράγματα που συγκεντρώνουν. Γιατί δεν φιλοξενούν κάποιους και να κάνουμε και εμείς συναυλίες αλληλεγγύης; Τόσο καιρό δεν βρέθηκε άλλος άδειος χώρος στην Αττική;»
Για κακές συνθήκες υγιεινής σε πολλά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων έκανε λόγο ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, ο οποίος βρέθηκε σε καταυλισμούς στη Βόρεια Ελλάδα στη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα ζήτησε, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε, να αυξηθεί η αστυνόμευση στα κέντρα φιλοξενίας ώστε να περιοριστούν φαινόμενα βίας.
Στα κέντρα φιλοξενίας είναι εύκολο να παρεισφρήσουν κακοποιά στοιχεία, επεσήμανε ο ύπατος αρμοστής. Οπως τόνισε, το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο παραμένουν άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες, απογοητευμένοι και ταλαιπωρημένοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη ζωή τους, είναι αναμενόμενο να δημιουργεί μεγάλη ένταση.
Καθώς επίσης πολλά από τα υφιστάμενα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, οι συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν δραστικά ή οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους πριν αρχίσει η πτώση της θερμοκρασίας.
Ταυτόχρονα, ασφυκτικές είναι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά, ειδικά τη Λέσβο και τη Χίο, όπου καθημερινά φθάνουν δεκάδες πρόσφυγες. Τον Αύγουστο (συγκεκριμένα έως τις 23/8) έφθασαν στα ελληνικά νησιά 2.307 μετανάστες και πρόσφυγες. 
Ο μέσος αριθμός αφίξεων ημερησίως φθάνει τα 100 άτομα, έναντι 62 ατόμων (κατά μέσον όρο) τον Ιούλιο. Στη Λέσβο βρίσκονταν 4.928 άτομα (η χωρητικότητα των δύο δομών φιλοξενίας του νησιού φθάνει για 3.500) και στη Χίο βρίσκονται 3.238 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ οι δομές επαρκούν για 1.100 άτομα. Πάνω από το 40% του πληθυσμού που φθάνει στα νησιά είναι παιδιά. Οι Σύροι εξακολουθούν να διατηρούν την πρώτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, όμως σημαντικά έχει αυξηθεί και ο αριθμός των Πακιστανών.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση, θα πρέπει να αναχωρήσουν όσοι έχουν λάβει αρχική έγκριση στη διαδικασία ασύλου, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει χώρος να φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα. Πάντως, εντός της εβδομάδας 80 άτομα από Λέσβο, Χίο και Σάμο που έχουν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά αναμένεται να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Έντυπη