Παρά το πλούσιο παρασκήνιο, οι 200 ψήφοι δεν εξασφαλίζονται


Όσο και να μετρούν στο...

Μαξίμου τα κουκιά των βουλευτών, μάλλον δεν τους βγαίνουν για να επιβληθεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. 
Όλα δείχνουν ότι την επίμαχη διάταξη θα καταψηφίσουν τουλάχιστον 102 βουλευτές, και συγκεκριμένα οι 75 της Ν.Δ., οι 15 του ΠΑΣΟΚ, οι 10 του Ποταμιού και οι ανεξάρτητοι κ. Χ. Θεοχάρης, Λ. Γρηγοράκος, ενώ «παρών» δήλωσε ότι θα πει ο Στ. Παναγούλης. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η απλή αναλογική θα υπερψηφισθεί μεν, αλλά όχι από 200 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή της και επομένως θα πρωτοδοκιμαστεί στις μεθεπόμενες εκλογές.
Της διαφαινόμενης αυτής εξέλιξης προηγήθηκε πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο στο οποίο έβαλε εμφανώς το χέρι του και ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να εκθέσει πολιτικά τον κ. Δημ. Κουτσούμπα και κυρίως την κ. Φώφη Γεννηματά. Τα πράγματα έγιναν ως εξής: Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ,ο κ. Τσίπρας φέρεται να της εμφάνισε ξαφνικά το σχέδιο νόμου απλής αναλογικής που είχε υποβάλει προ έτους ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Και διαβεβαιώνοντάς την ότι ακριβώς την ίδια πρόταση θα καταθέσει και ο ίδιος –κατάργηση του μπόνους, διατήρηση του 3%– της ζήτησε να την στηρίξει.
Η κ. Γεννηματά απέφυγε μεν να δεσμευθεί στον κ. Τσίπρα, αλλά μετά τη συνάντηση άφηνε να εννοηθεί ότι, αν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανάλογο με του ΠΑΣΟΚ, θα το ψήφιζε. Δεν πέρασε, όμως, ούτε ένα 24ωρο και αρκετοί βουλευτές της άρχισαν κατ’ ιδίαν να επισημαίνουν ότι θα είναι αυτοκτονικό για το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει το εξόφθαλμο σχέδιο του κ. Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία. Και ενώ η πολιτική αμφιθυμία της κ. Γεννηματά συνεχιζόταν, παρενέβη ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί ως εργαλείο την απλή αναλογική, συμπαρασύροντας εντέλει και την κ. Γεννηματά. Με αποτέλεσμα εκείνη να δέχεται πλέον διπλή εσωκομματική κριτική. Πρώτον, γιατί εξέθεσε ως εντελώς αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, γιατί αποδείχθηκε ότι δεν έχει εκείνη την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά ο κ. Βενιζέλος.
Το τραγελαφικό είναι ότι η μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ προσέφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και στο ΚΚΕ να αλλάξει τη θέση του, η οποία φαινόταν πολιτικώς ανεξήγητη. Οταν ο κ. Κουτσούμπας διαπίστωσε ότι αρκούν τα κουκιά του ΠΑΣΟΚ για να μην περάσει η πρόταση Τσίπρα, ξαφνικά διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «όποιες διατάξεις το βρίσκουν σύμφωνο», ενώ μέχρι προ ημερών υπογράμμιζε ότι «δεν νοείται απλή αναλογική χωρίς να καταργηθεί το όριο του 3%».
Αυτονόητο είναι γιατί ο κ. Κουτσούμπας έκανε την κωλοτούμπα. Θα ήταν εντελώς παράδοξο ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς να καταψηφισθεί από το ΚΚΕ σε αγαστή συνεργασία με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Παρεμπιπτόντως σημειώνεται ότι η συνεπής στάση του κ. Στ. Θεοδωράκη που εξαρχής δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την αναλογική, αν δεν διατηρηθεί ένα μικρό μπόνους στον νικητή, επέδρασε και στην μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ. Και ήταν όχι μόνον συνεπής, αλλά και πολιτικώς αξιέπαινη η στάση του Ποταμιού, αν ρίξει κανείς μια απλή ματιά στον πίνακα της «Κ» που δείχνει τι θα συνέβαινε στη χώρα αν π.χ. η απλή αναλογική ίσχυε από το 2012.
Τι μέλλει γενέσθαι είναι μάλλον προφανές. Αν όπως όλα δείχνουν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί, οι επόμενες εκλογές θα είναι κρισιμότατες. Και τούτο διότι μόνον αν η Ν.Δ. φτάσει στην αυτοδυναμία θα μπορεί να ξαναλλάξει το εκλογικό σύστημα, επαναφέροντας την ενισχυμένη αναλογική που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η οποία, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ξαναεφαρμοσθεί αφότου δοκιμαστεί στην πράξη έστω μία φορά απλή αναλογική που επιβάλλει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μεθεπόμενες εκλογές και καταδειχθεί στην πράξη ότι το εν λόγω σύστημα οδηγεί τις περισσότερες φορές σε ακυβερνησία ή θνησιγενείς κυβερνήσεις.
Κατά τα λοιπά, έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αποκρύψει μια «λεπτομέρεια» στη μείωση του εκλογικού ορίου ηλικίας, το οποίο θα αλλάξει από τις επόμενες εκλογές, καθώς αρκούν γι’ αυτό 151 ψήφοι. Λίγοι ήξεραν ότι και με το σημερινό σύστημα ψήφιζαν ήδη και οι 17χρονοι, φτάνει να είχαν τα 18α γενέθλιά τους τη χρονιά των εκλογών. Τούτο, λοιπόν, τώρα υποχωρεί κατά ένα έτος, με συνέπεια να δίνεται δικαίωμα ψήφου και σε 16άρηδες μαθητές της Β΄ Λυκείου. Προφανώς, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τελευταίοι έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εκλογική ωριμότητα από τη συμμετοχή τους σε εκλογές για τα 15μελή συμβούλια...