Παραμένει το αδιέξοδο στην Ειδομένη


Όσο ο χρόνος περνάει ...

τίποτα δεν δείχνει ότι το αδιέξοδο στην Ειδομένη οδεύει προς άρση. Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης, μέσω φυλλαδίων που διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό δεν δείχνουν να βρίσκουν ανταπόκριση.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε νέα οργανωμένη επιχείρηση ενημέρωσης διά εντύπων στην αραβική και στην αγγλική γλώσσα, αλλά και σε αυτή των φαρσί, ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα και πως η καλύτερη επιλογή είναι η μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας· ωστόσο, ελάχιστοι από τους εγκλωβισμένους πείσθηκαν να φύγουν. 
Στη μεγάλη πλειονότητά τους παραμένουν στις σκηνές και στα αυτοσχέδια παραπήγματα, μη έχοντας πειστεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας είναι πολύ καλύτερες από εκείνες στον καταυλισμό, αλλά και διότι δεν θέλουν να σβήσουν μέσα τους κάθε ελπίδα διαφυγής προς την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Ετσι, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας αλλά και με τοπικούς παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, ο αριθμός εκείνων που παραμένουν στον καταυλισμό υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 10.000, δίχως να συνυπολογίζονται οι εγκαταστημένοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων στο Πολύκαστρο και στους Ευζώνους, αλλά και στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Με το πέρας των εορτών και μετά τα πενιχρά αποτελέσματα της ενημερωτικής καμπάνιας, οι πάντες στην Ειδομένη αναμένουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού και εντέλει το κλείσιμό του. Παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι αυτές. 
Οι διαβεβαιώσεις, πάντως, του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα ότι στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα ετίθετο σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού με την άμεση απομάκρυνση τουλάχιστον 5.000 ατόμων προς τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουτενούδη, τις οποίες ο τελευταίος ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο, αν δόθηκαν πράγματι, δεν είχαν υλοποιηθεί έως χθες.

Εν τω μεταξύ, η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη από τις 18 Μαρτίου, προκαλώντας σοβαρότατα πλήγματα στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, όπως και στη μετακίνηση πελατών και επισκεπτών από τα Σκόπια, που έδιναν «ανάσες» στην αγορά της Θεσσαλονίκης και τα Σαββατοκύριακα στην τουριστική Χαλκιδική.  

Μείωση ροών

Μειούμενες βαίνουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Από την Κυριακή του Πάσχα και μέχρι το πρωί της Δευτέρας στη Λέσβο δεν έφτασε κανένας πρόσφυγας. Ηταν η τέταρτη διαδοχική ημέρα που στη Λέσβο δεν υπήρξαν αφίξεις. Στη Χίο την Κυριακή αποβιβάσθηκαν 52 άτομα και στη Σάμο 12. Τις τελευταίες 10 ημέρες στη Λέσβο έφθασαν συνολικά 240 άτομα, στη Χίο 227 και στη Σάμο 135. Συνολικά στα νησιά παραμένουν 8.190 άτομα, με τον κύριο όγκο να βρίσκεται στη Λέσβο (4.124).

Επίσης, περίπου 2.000 από τις 8.190 διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο, είτε επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή επειδή έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά την υποβολή αίτησης ασύλου και την παρέλευση 25ημέρου χωρίς έκδοση απόφασης. Επίσης, στα νησιά σε ανοικτές δομές, εκτός hotspots, ζουν άλλοι 300 πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την 20ή Μαρτίου και έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί αφού δεν επιθυμούν να φύγουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σε 54.042 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη Βόρεια Ελλάδα (29.283), σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Στην Αττική διαμένουν 14.308 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά –2.151– και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, 3.432), ενώ 2.880 βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 1.923, από τους οποίους οι 42 μεταφέρθηκαν σε νέο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, χωρητικότητας 300 ατόμων. Στην Ανδραβίδα βρίσκονται 338 πρόσφυγες.

Οσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, πλην της Ειδομένης, σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο, Πολύκαστρο, Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 9.083 άτομα.
Έντυπη