Μεταξύ κοινωνικών αντιδράσεων και θεσμών ο Αλέξης Τσίπρας


Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τα συνδικάτα στους ...


δρόμους, τους αγρότες στα μπλόκα, στην αξιωματική αντιπολίτευση να πνέει άλλος αέρας μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΔΝΤ «παρόν» να πιέζει και να θεωρεί «κλειδί» για την αξιολόγηση το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται για μια ακόμη φορά να βρει λύσεις αφενός για να ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση αφετέρου για να αποφύγει μια ραγδαία δημοσκοπική πτώση του κυβερνώντος κόμματος.

Επί του παρόντος ο Πρωθυπουργός επιχειρεί με παράλληλες δράσεις να μεταφέρει το βάρος του δημόσιου διαλόγου και σε άλλα θέματα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, η συνταγματική αναθεώρηση, ο εκλογικός νόμος (ζήτησε και τη συνδρομή του ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα) και ο εκσυγχρονισμός στο Δημόσιο.

Ωστόσο, οι πρόσφατες κοινωνικές αντιδράσεις με αφορμή το ασφαλιστικό επαναφέρουν την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου στον πυρήνα του προβλήματος: στην αναθέρμανση της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας, προϋπόθεση της οποίας είναι για μία ακόμη φορά το επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που η επικεφαλής του ΔΝΤ, μόλις την Παρασκευή, με συνέντευξή της στη γερμανική SueddeutscheZeitung, τοποθέτησε εμμέσως πλην σαφώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες βγήκαν ήδη στο Σύνταγμα, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους τα συνδικάτα και από την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινούν τα μπλόκα των αγροτών στους δρόμους όλης της χώρας.

Τη Δευτέρα αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. Αν λάβουν τις διευκρινίσεις που ζήτησε το Eurogroup, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα έρθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλείς των κλιμακίων.

Στις 21 Ιανουαρίου στο Νταβός ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ και θα έχει την ευκαιρία από πρώτο χέρι να διαπιστώσει τις θέσεις του Ταμείου για ασφαλιστικό και δημοσιονομικά.

Για την ακρίβεια «τις διαθέσεις τους να κάνει πίσω ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην πάμε σε ρήξη» όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος.
«Κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης παραμένει η προστασία των κύριων συντάξεων ενώ μάχη θα δοθεί και για τη διατήρηση του ύψους των επικουρικών συντάξεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι θα επιμείνει στην πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, καθώς και στην αξιοποίηση των αποθεματικών του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου προκειμένου να γλιτώσουν οι επικουρικές.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για σκληρή «μάχη» η οποία θα δοθεί, αλλά όπως είπε είναι έτοιμος να αποκρούσει τα αιτήματα των δανειστών για καταβολή της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15.

Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός, ο όποιος τελεί εν γνώσει των αιτημάτων των δανειστών, δεν αποκλείει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και σε αυτήν την περίπτωση είπε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μεσημέρι (13:00) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εκείνο πάντως στο οποίο καταλήγουν τα στελέχη του Μαξίμου είναι πως αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι «ανοιχτά», διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, «ένα κρισιμότατο τρίμηνο εντός του οποίου θα κριθούν όλα».