Ποια στάση κρατούν Καραμανλής και Σαμαράς έναντι των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ


Να κλείσει όσο πιο ...



γρήγορα γίνεται και με ομαλό τρόπο το κεφάλαιο εκλογής της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα να μην υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις, επιθυμούν οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Είναι πλήρως ενήμεροι για τον εν εξελίξει παρασκηνιακό πόλεμο μια εβδομάδα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά εμφανίζονται απόλυτα αποστασιοποιημένοι και δεν εμπλέκονται στην εσωκομματική προεκλογική κούρσα της διαδοχής.

Και οι δυο διαμηνύουν ότι πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος χωρίς εντάσεις ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση και να ανασυγκροτηθεί το κόμμα άμεσα, ενόψει και των πιθανών πολιτικών εξελίξεων.

Κυρίως όμως τονίζουν και οι δυο σε συνομιλητές τους, ότι η Ν.Δ. είναι πυλώνας σταθερότητας και πρέπει να κινείται στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενη στη ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό αναφέρουν στους συνομιλητές τους, ότι η Ν.Δ. οφείλει άμεσα να προχωρήσει μπροστά, χωρίς διχόνοια, αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Οι κκ. Καραμανλής και Σαμαράς θεωρούν ότι πρέπει άμεσα να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας. Δεν βλέπουν διάσπαση της Ν.Δ. παρά τα όσα συζητούνται στο εσωτερικό του κόμματος. Ακόμη τονίζουν ότι ο αντίπαλος είναι εκτός της παράταξης, ενώ προβλέπουν ραγδαία φθορά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Και οι δυο εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, αν και έχουν πλήρη εικόνα των όσων γίνονται, καθώς ενημερώνονται σχεδόν καθημερινά. Δεν παρεμβαίνουν με τηλέφωνα ή κινήσεις τους υπέρ κάποιου υποψήφιου, αν και έχουν συγκεκριμένη άποψη για το ποιος πρέπει να εκλεγεί και ποιος θεωρούν ότι εγγυάται την ενότητα της Ν.Δ.

Όμως δημόσια δήλωση ή επίσημη διαρροή δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει όπως λένε οι πιο μυημένοι επί των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων, παρά τα όσα ακούγονται, καθώς και οι δυο δεν θέλουν να γίνουν μέρος της διαδικασίας.

Είναι πρώην Πρωθυπουργοί και αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ευρύτερα και όχι στα στενά πλαίσια του κόμματος ή της παράταξης. Ως εκ τούτου έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε πλευρά ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να μπουν στο εσωκομματικό παιχνίδι. Εξάλλου πιθανή εμπλοκή τους σε αυτή τη διαδικασία ενδέχεται να τους πλήξει πολιτικά και να προκαλέσει αντιδράσεις που και οι ίδιοι δεν επιθυμούν.

Ο κ. Καραμανλής έχει εκφράσει την άποψη σε συνομιλητές του ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα εκλεγεί και αυτός είναι που εγγυάται την ενότητα, αλλά πέραν τούτου ουδέν, καθώς δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια ενδοπαραταξιακή διαμάχη που μπορεί να πλήξει και το δικό του προφίλ.

Παρά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων ωρών να πάρει ανοικτά και δημόσια θέση υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, δεν έχει μεταβάλλει την άποψή του και δεν πρόκειται να παρέμβει. Βέβαια πάρα πολλοί καραμανλικοί και το μεγαλύτερο τμήμα του κομματικού μηχανισμού στηρίζουν ενεργά τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ και πολλοί άλλοι τόσο στη Βόρεια Ελλάδα και στη Νότια τάσσονται στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς που επίσης εμφανίζεται να μην εμπλέκεται στην εσωκομματική διαδικασία είναι σε απόσταση από τους κκ. Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, τους οποίους βοηθάνε πρόσωπα που στήριζαν την προεδρία του.

Επίσης, ο πρώην Πρωθυπουργός μιλά με θερμά λόγια για τον Άδωνι Γεωργιάδη (σ.σ. τον στηρίζουν πολλοί υποστηρικτές του) καθώς υπεραμύνεται συνεχώς των δυόμιση χρόνων της πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά και κάνει πολύ θετικά σχόλια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό όμως δεν σημαίνει επουδενί και εμπλοκή, παρά τα όσα διαρρέουν διάφοροι για να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα για τον ίδιο.

Τρέχουν οι υποψήφιοι


Σίγουρος για την εκλογή του εμφανίζεται ο κ. Μεϊμαράκης που έχει αρχίσει και πάλι, μετά από ένα διάστημα ολιγοήμερης απουσίας, τις περιοδείες, ομιλίες, συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις. Εμφανίζεται ενωτικός, επιμένει τώρα στην σκληρή αντιπολίτευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι δεν έχει πει ποτέ ότι θα συνεργαστεί η ΝΔ επί προεδρίας του, διαχωρίζοντας όμως τη συνεννόηση σε ορισμένα ζητήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της ΝΔ το 2016, καθώς θεωρεί ότι η Ν.Δ. επί προεδρίας του θα ανακάμψει, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και επιμένει πως η μεγάλη δημοσκόπηση θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου. Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να ψηφίσει κάνοντας, όπως λέει, «μια μικρή επένδυση στο μέλλον όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά όλης της χώρας». 

Εκτενώς συζητήθηκε χθες στη Ν.Δ. η τυχαία συνάντηση που είχαν στους διαδρόμους της Βουλής οι κκ. Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης. Οι δυο υποψήφιοι συζήτησαν για λίγο με τον κ. Μεϊμαράκη να σχολιάζει θετικά τον κ. Μητσοτάκη και τον δεύτερο το πρωί του Σαββάτου να λέει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εχθρός μας είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Μια πιο αξιόμαχη, δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση υπόσχεται ο κ. Τζιτζικώστας προαναγγέλλοντας ταχύτατη ανασυγκρότηση του κόμματος. «Η παράταξη δεν έχει δυναμική αντιπολίτευση, με θέσεις και όχι κραυγές, δεν μπορεί να συρρικνώνεται» λέει.

Θα φθάσει έως το τέλος, παρά τα όσα ακόμα και σήμερα λέγονται για πιθανή αποχώρησή του, επιμένει ο κ. Γεωργιάδης που έχει ανεβάσει πολύ την αξία των κομματικών μετοχών του στο κομματικό χρηματιστήριο, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών.

Τελική δοκιμή και καχυποψία

Στην τελική ευθεία έχει μπει και το κόμμα όσον αφορά την οργάνωση των εκλογών. Η κατάσταση είναι σαφώς πιο ήρεμη επί προεδρίας Γιάννη Πλακιωτάκη, καθώς ο Κρητικός πολιτικός κατάφερε να αποφορτίσει το κλίμα έντασης και πλέον όλοι στη Συγγρού τρέχουν για να είναι όλα έτοιμα την επόμενη Κυριακή. Αύριο, η εταιρεία Vodafone θα κάνει την τελική δοκιμή, όπου τα στελέχη της Ν.Δ. θα έχουν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τις δικλείδες ασφαλείας, το πώς θα λειτουργεί το call center.

Πάντως οι προετοιμασίες δεν έχουν τελειώσει και μένει να κλείσει και το θέμα των χειριστών των tablets, για το οποίο έχει ξεσπάσει πόλεμος τις τελευταίες ώρες, Και αυτό διότι ορισμένες νομαρχιακές επιτροπές της Ν.Δ. απέστειλαν επιστολή στην κεντρική διοίκηση του κόμματος, στις οποίες αναφέρουν ότι άλλα άτομα είχαν προτείνει να είναι χειριστές και διαπιστώνουν πως άλλα ορίστηκαν.

Η καχυποψία κυριαρχεί όπως είναι λογικό, με τη ΝΟΔΕ Σερρών, π.χ. να σημειώνει στην επιστολή της ότι «με δόλο ορίζονται χειριστές Η/Υ ώστε τα αποτελέσματα να δρομολογηθούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις» ή τη ΝΟΔΕ Καβάλας που αναφέρει ότι «τα tablets μοιράζονται σε άγνωστα στον κομματικό μηχανισμό πρόσωπα».

Την ίδια στιγμή ο κ. Πλακιωτάκης, πρόεδρος της Ν.Δ. απέστειλε επιστολή στους βουλευτές και ευρωβουλευτές ζητώντας τους να διαθέσουν τους υπαλλήλους που έχουν στα πολιτικά τους γραφεία ώστε να βοηθήσουν στις εκλογές.