Οι εκπρόσωποι των ...
δανειστών άκουσαν αλλά δεν... απάντησαν στην πρόταση και θα αποφασίσουν αργότερα αν την δέχονται ή την απορρίπτουν - Τι είπε ο υπουργός μετά την συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα - Όλα τα σενάρια για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές
Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην συνάντηση που είχε την Πέμπτη το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των θεσμών και η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα.
Ο υπουργός προέταξε την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, ενώ για την αύξηση των εισφορών για δύο χρόνια, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασίσει οριστικά αν την δέχονται ή την απορρίπτουν. «Θα προστατέψυμε τις συντάξεις και θα έχουμε μια δίκαιη μεταρρύθμιση», τόνισε ο κύριος Κατρούγκαλος μετά το τέλος της συνάντησης.
Στην συνάντηση, που ξεκίνησε με 1,5 ώρα καθυστέρηση, λίγο πριν τη 1 μετά το μεσημέρι, ο κύριος Κατρούγκαλος παρουσίασε τα εναλλακτικά ισοδύναμα της ελληνικής πλευράς, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις και να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 700 εκατ. ευρώ από την συνταξιοδοτική δαπάνη.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται αντίθετοι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή την ανακατανομή των εισφορών από τον ΕΟΠΠΥ και τον ΟΑΕΔ προς όφελος του κλάδου σύνταξης. Η επισήμανση του Πιέρ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει «επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό» παραπέμπει σε περικοπές συντάξεων και όχι σε ανώδυνα λογιστικά τεχνάσματα.
Η συζήτηση αναμενόταν να επικεντρωθεί στην κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων, που φαίνεται ότι διογκώνονται εξαιτίας της επιδείνωσης των μεγεθών της οικονομίας. Αν και τα έσοδα του ΙΚΑ εμφανίζουν θετική πορεία από το καλοκαίρι, το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα (αυτές τις ημέρες συντάσσεται ο προϋπολογισμός του ιδρύματος) φαίνεται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές δεν απαιτούν ψαλίδι μόνο στις κύριες συντάξεις αλλά και στις επικουρικές, τα εφάπαξ καθώς και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της εθνικής σύνταξης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ.
Η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 10% ενώ το μέρισμα του μετοχικού ταμείου των πολιτικών υπαλλήλων αναμένεται να κουρευτεί κατά 30%. Ωστόσο το θέμα του εφάπαξ και των μερισμάτων θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στα μέσα Ιανουαρίου.