Κοτζιάς σε Ντόρα: Έχεις απωθημένο έρωτα μαζί μου


Η βουλευτής της ΝΔ ...


αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο υπ. Εξωτερικών δίδασκε στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του

Για «απωθημένους έρωτες» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής για να αντικρούσει την οξεία κριτική που του έκανε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ αμφισβήτησε στοιχεία του βιογραφικού του υπουργού και συγκεκριμένα ότι έχει υπάρξει καθηγητής τριών πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι για το θέμα έχει αποφανθεί το δικαστήριο και την κάλεσε να μην αναπαράγει τις συκοφαντίες. Ωστόσο η κυρία Μπακογιάννη επέμεινε με αποτέλεσμα ο υπουργός να της απαντήσει ως εξής: «Έχει απωθημένο έρωτα μαζί μου η κυρία Μπακογιάννη… έχετε καταπιεσμένο έρωτα αλλά εγώ δεν θα ανταποκριθώ ούτε στην εχθρότητά σας».

Ωστόσο, και η επιμονή του κ. Κοτζιά να απευθύνεται συνεχώς στην κυρία Μπακογιάννη ακόμα και με το μικρό της όνομα «κυρία Ντόρα» ανάγκασε τον πρόεδρο της επιτροπής Κώστα Δουζίνα να τον παρατηρήσει λέγοντας: «αφήστε και εσείς την κυρία Μπακογιάννη. Μάλλον, έχετε και εσείς απωθημένο έρωτα».

«Πες μας αν είσαι καθηγητής σε αυτά τα πανεπιστήμια για να γραφεί στα πρακτικά» επέμεινε η βουλευτής της ΝΔ με αποτέλεσμα ο κ. Κοτζιάς να αναφέρει: «οι κύριοι που υπερασπίζετε και οι οποίοι με ύβρεις λένε ότι τάχα δεν δίδασκα στα πανεπιστήμια λέγεται ότι είναι άνθρωποι της οικογένειάς σας. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε στιλ ανακρίσεων.

Οι άνθρωποί σας μου έχουν πει πιο σκληρά πράγματα. Το επόμενο στάδιο θα είναι αθλιότητες για την προσωπική μου ζωή. Αυτοί καταδικάστηκαν από το δικαστήριο το 2013. Τις τελεσίδικα καταδικασμένες συκοφαντίες τους τις αναπαράγεται και τις υιοθετείτε».

«Καταδικάστηκε επειδή σας είπε «σταλινικό». Εγώ θέλω να μου πείτε αν είστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και Οξφόρδη. Ναι ή όχι;» επανήλθε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαι εν αναστολή καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά και πουθενά αλλού. Στα 3 ξένα πανεπιστήμια έχω διδάξει με διαφορετικό αντικείμενο κάθε φορά» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Πέραν αυτών, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν θα μετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία. Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) είχε υποστηρίξει: «Διατυπώσεις ή ρητορείες του τύπου «θα τους εξαρθρώσουμε» τους τζιχαντιστές υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας. Πάση θυσία η χώρα πρέπει να μείνει έξω από αυτό το πεδίο. Ο καθένας ξέρει το παραμικρό συμβάν τι ζημιά μπορεί να φέρει στην χώρα στον τουρισμό κ.α.».

Για το θέμα της αναστάτωσης που προκάλεσαν στην Κύπρο οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, απάντησε λέγοντας ότι «Αυτά που λέγονται στην διπλωματία δεν λέγονται δημοσίως πάντα. Ήρεμα και νηφάλια πρέπει κανείς να διαβάζει. Σας δίνω την εκτίμησή μου: Με την Τουρκία έχουμε μεγάλες διαφορές.

Ταυτόχρονα έχουμε και γειτονία που μας υποχρεώνει να βρίσκουμε τρόπους να συνομιλούμε. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε να συνομιλούν τρίτοι για εμάς. Ξεκίνησε μια σειρά διαδικασιών για λύση των προβλημάτων - από μέτρα οικοδόμησης  εμπιστοσύνης μέχρι επενδύσεις. Πρόκειται για τομείς που θα μπουν σε τάξη συζητήσεων» και πρόσθεσε «στο προσφυγικό δεν έχουμε σύμπλευση συμφερόντων σε όλα τα θέματα.

Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει ζώνη ελέγχου εντός της Συρίας. Εδώ πάνε όλοι να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και  να στριμώξουν την χώρα μας. Κάποιοι απέναντι και κάποιοι εντός της ΕΕ επιχειρούν να ξεχάσουμε ποιοι δημιούργησαν τους πολέμους και άρα το προσφυγικό και να τα φορτώσουν όλα σε εμάς».

Σε άλλο σημείο επισήμανε «αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι το θέμα δεν είναι μόνο πως θα ανοίξουν τα κεφάλαια αλλά και πως θα κλείσουν» και ξεκαθάρισε ότι «Εμείς είπαμε ότι ακολουθούμε τις επιλογές της Κύπρου. Αν η Κύπρος θέλει να κρατήσει το κεφάλαιο σε βέτο θα το κάνει με την δική μας ψήφο. Αν θέλει να ανοίξει θα το στηρίξουμε.

Η απάντηση του πρωθυπουργού αφορούσε κεφάλαια που θα ανοίξουν αλλά δεν αφορούν την Κύπρο».

Πάντως, νωρίτερα ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είχε επισημάνει πως «το γεγονός ότι  έγινε χαμός με την δήλωση του πρωθυπουργού είναι καταγεγραμμένο και έγινε αποδιοπομπαίος τράγος υπάλληλος της πρεσβείας. Υπήρξαν τηλέφωνα αργά την νύχτα μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών».

Αναφορικά με την πιθανότητα αναθεώρησης της συνθήκης Σέγκεν είπε: «σε εμένα αίτημα για αλλαγή δεν έχει υπάρξει. Υπάρχουν σκέψεις των Ολλανδών που θα έχουν και την προεδρεία για μια μικρή Σέγκεν αλλά μίλησα με τον αρμόδιο Επίτροπο και μου είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».