Παίζει καθυστέρηση η κυβέρνηση, αναζητά διαχείριση για Ασφαλιστικό


Μεθόδους διαχείρισης της ...

απειλής του ασφαλιστικού αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ολοκληρώνεται με την παρουσίαση και συζήτηση των προτάσεων στα κομματικά και κυβερνητικά όργανα.
Παρά τις σχετικές θετικές εισηγήσεις πάντως, το λεπτομερές σχέδιο, το ύψος των περικοπών και οι ομάδες που θα πληγούν παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ από επίσημες κυβερνητικές πηγές αναφέρεται ότι πλέον ξεκινά «κοινωνικός διάλογος» για τις επικείμενες αλλαγές.

Η μεγαλύτερη αγωνία της κυβέρνησης είναι το ορατό ενδεχόμενο να βρεθεί η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία μόνη απέναντι στο πρόβλημα.

Ο αρχικός σχεδιασμός περί δημιουργίας τριών επιτροπών επεξεργασίας με συμμετοχή όλων των κομμάτων παραμένει στον αέρα, καθώς ούτε πρόσκληση έχει διατυπωθεί, αλλά ούτε και προθυμία εκ μέρους της αντιπολίτευσης εκδηλώνεται, όσο η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της - και ειδικότερα: επιθυμεί μία διαδικασία συνδιαμόρφωσης του σχεδίου με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ή επιχειρεί απλώς να παίξει ένα παιχνίδι εντυπώσεων σε μία νέα απόπειρα καταμερισμού ευθυνών προς όσους εμφανιστούν απρόθυμοι απλώς να ψηφίσουν ένα σχέδιο νόμου;

Με αυτά τα δεδομένα, η 15η Δεκεμβρίου που δόθηκε στην κυβέρνηση ως προθεσμία από το eurogroup για την παρουσίαση και ψήφιση του επόμενου κύκλου προαπαιτουμένων, μοιάζει να είναι το επόμενο ορόσημο από το οποίο θα κριθούν πολλά για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με τις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς την στάση του κόμματος.

Επιπλέον - και εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού - η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άλλο πιθανό πρόβλημα, αυτό της υστέρησης εσόδων.
Δεδομένου ότι στο εννεάμηνο το ταμειακό έλλειμμα πλησίασε το 1 δισ. ευρώ, από κάποιες πλευρές έχει αρχίσει να εκφράζεται ανησυχία για απρόοπτα. Μεταξύ αυτών, το ενδεχόμενο να μην είναι δυνατόν να «κλείσει» ο προϋπολογισμός του 2015, με αποτέλεσμα έναν νέο κύκλο συζήτησης για έκτακτη χρηματοδότηση.

Εφόσον κάτι τέτοιο επαληθευτεί, η θέση της κυβέρνησης και της χώρας θα είναι εκ νέου δυσμενής, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κάποια συζήτηση για το χρέος στις αρχές του επόμενου έτους.
Παρά ταύτα, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να ποντάρει πολιτικά σε μία τέτοια συζήτηση με τους δανειστές…