Στο δρόμο της πολιτικής αστάθειας μετά το «153» που έγραψε η κυβέρνηση στη Βουλή


Σε εφιαλτικό ραντεβού με ...


άγνωστες πολιτικές συνέπειες μετατρέπεται πλέον η ασφαλιστική μεταρρύθμιση -Σε διαρκή συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου για να αποτρέψει νέες διαφωνίες, αν και δηλώνει βέβαιο ότι ελέγχει την κατάσταση

Πολύ νωρίτερα απ’ όσο περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου ήλθαν τελικά οι πρώτες απώλειες της κυβέρνησης στην προσπάθεια εφαρμογής του μνημονίου. Στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ήλπιζαν ότι θα ξεπεράσουν χωρίς σοβαρές διαφοροποιήσεις το σκόπελο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά διαψεύστηκαν.

Ο Στάθης Παναγούλης απουσίαζε αρνούμενος να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ο Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προτίμησε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Η κυβέρνηση εισέρχεται πλέον σε οριακές καταστάσεις, μετρώντας ακόμη λιγότερους από τους αρχικά εκλεγμένους 155 βουλευτές, εκπέμποντας ένα μήνυμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Σε πολλούς θυμίζει ανάλογες διαδρομές  φθοράς που ακολούθησαν κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες εφάρμοσαν μνημόνιο.

Ο περιορισμός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατά δύο βουλευτές (με τις διαγραφές των Στάθη Παναγούλη και Νίκου Νικολόπουλου), αλλά και το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που περιέχει η παραίτηση του κ. Σακελλαρίδη προβληματίζει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους αναγκάζει πλέον να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους.

Το επόμενο κρίσιμο στοίχημα, που είναι η επώδυνη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου, μετατρέπεται πλέον σε ένα πολιτικά εφιαλτικό ραντεβού, αφού η παραμικρή νέα απώλεια μπορεί να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και να βάλει την κυβέρνηση σε μη αναστρέψιμη πορεία. Ακόμα χειρότερα μάλιστα που στο επόμενο νομοσχέδιο με δεσμεύσεις προς τους δανειστές, θα περιλαμβάνονται πέραν του ασφαλιστικού, μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, αλλά και των ΑΝΕΛ που θεωρούνται «ύποπτοι» για διαφοροποίηση. Το αισιόδοξο για το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι βουλευτές που προέρχονται από την περίφημη κίνηση των «53» - στην οποία ανήκει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – διαβεβαιώνουν την ηγεσία ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσουν και ότι εάν επιλέξουν τελικά να διαφοροποιηθούν θα το πράξουν παραδίδοντας την έδρα τους.

Ωστόσο ο φόβος αφορά και σε στελέχη, που δεν μιλούν ανοιχτά, αλλά είναι υπό πίεση από την εκλογική τους βάση και τις κοινωνικές ομάδες των περιοχών του, που αντιδρούν στα νέα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές πάντως που αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά αισιοδοξούν ότι θα είναι διαχειρίσιμο, εκτιμούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που στο μεταξύ θα επιτευχθεί χάρη και στην ψήφιση χθες του πολυνομοσχεδίου, αλλά και η διαπραγμάτευση που θα γίνει με την τρόικα για τα νέα επίμαχα ζητήματα θα βελτιώσουν αισθητά το πολιτικό κλίμα και θα αποτρέψουν νέες απώλειες από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα άλλων πολιτικών σεναρίων, όπως συνεργασία ή συνεργασίες με άλλα κόμματα, ούτε καν με την Ένωση Κεντρώων και διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με όσες δυνάμεις διαθέτει.