Σε όσους εξεπλάγησαν από τη...
θετική ανταπόκριση που βρήκαν οι επισημάνσεις του Σταύρου Θεοδωράκη από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού υπενθυμίζουν την καλή χημεία που υπήρχε μεταξύ τους προτού γίνουν πολιτικοί αντίπαλοι
Τροφή στα σενάρια για επικείμενη ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος έδωσαν οι τρεις θετικές ονομαστικές αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη κατά την πρόσφατη πρώτη αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.
Ο ιδρυτής του νεότερου κοινοβουλευτικού κόμματος, ωστόσο, δείχνει να μην τρέφει αυταπάτες και να μη συμμερίζεται τη σεναριολογία που θέλει τον ίδιο και το Ποτάμι να παίρνουν τη θέση του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας, άλλωστε, στους βουλευτές του λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή φρόντισε να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας στον λόγο του, ο οποίος εκτός από κριτική περιείχε και προτάσεις. «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον Καμμένο γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για υπουργικούς θώκους και ούτε λέμε όσα λέμε για να μπούμε στην κυβέρνηση.
Θα λέμε αυτά που πιστεύουμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος», είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας «προχειρογραφήματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» τα όσα συχνά πυκνά βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσα από sites, περί «κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του Ποταμιού».
«Η λύση στα χέρια του πρωθυπουργού»
«Το θέμα δεν είναι να πάμε από μια κυβέρνηση που δεν θέλει να κυβερνήσει σε μια οικουμενική κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να κυβερνήσει», εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την παντελή απουσία από το εγχώριο πολιτικό σύστημα κουλτούρας για ευρύτερες συναινέσεις και κυβερνητικούς συνασπισμούς που να εκφράζουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας.
«Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που θα έπρεπε να επιδιώκουμε όλοι. Αντί να συνεργαζόμαστε, ο ένας προσπαθεί να υπονομεύσει τον άλλο ακόμα και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση», παρατηρεί ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος, ωστόσο, επιμένει ότι για τα φαινόμενα κυβερνητικής ασυνεννοησίας «η λύση είναι στα χέρια του πρωθυπουργού». Κατά την άποψή του «ο Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά με ακροδεξιούς και σταλινικούς και, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν είναι ώρα για πειράματα».
Σε όσους εξεπλάγησαν από τη θετική ανταπόκριση που βρήκαν από την πλευρά του κ. Τσίπρα οι επισημάνσεις του κ. Θεοδωράκη, συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού υπενθυμίζουν την καλή χημεία που υπήρχε μεταξύ τους προτού γίνουν πολιτικοί αντίπαλοι. Οι δυο τους είχαν βρεθεί, τον Νοέμβριο του 2009, στο χωριό καταγωγής του νυν πρωθυπουργού, το Αθαμάνιο Αρτας, με αφορμή την επίθεση με καλάσνικοφ στο Τμήμα της Αγίας Παρασκευής και τον τραυματισμό της συγχωριανής του νεοεκλεγμένου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, δόκιμης ειδικής φρουρού Σοφίας Ψυχογιού. Η κάμερα των «Πρωταγωνιστών», όπως λεγόταν η εκπομπή του κ. Θεοδωράκη, τους κατέγραψε να ακούνε ιστορίες από τον ιερέα του χωριού…
Στο παγκάκι του Εθνικού Κήπου
Τρία χρόνια μετά, παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης του 2012, ο κ. Τσίπρας έδινε συνέντευξη, καθισμένος σε παγκάκι του Εθνικού Κήπου, στον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, και το απόσπασμα του διαλόγου που είχαν για τις τράπεζες και τη ρευστότητα δείχνει ότι λίγα πράγματα άλλαξαν γύρω μας από τότε. «Λοιπόν, εδώ πρέπει να αντιστρέψουμε την ψυχολογία. Εχεις έναν ασθενή που πάσχει από την ασθένεια της κρίσης χρέους, αλλά μπορεί να σου μείνει στα χέρια όχι από την ασθένεια αλλά από την αφαίμαξη. Να του πάρεις το αίμα και να μην μπορεί να λειτουργήσει η καρδιά», έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας. Οταν, μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης του επισήμανε τον κίνδυνο να πάνε όλοι στις τράπεζες και να καταρρεύσει το σύστημα, ο κ. Τσίπρας δήλωνε, όπως και τώρα, αισιόδοξος ότι δεν θα συνέβαινε το bank run, καθώς, όπως σημείωσε, «οι Ελληνες είναι πάρα πολύ ώριμοι μέχρι στιγμής» και «δεν τσιμπάνε στην κινδυνολογία», που όσοι την αναπαράγουν «κάνουν κακό όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη χώρα και δείχνουν πόσο ανεύθυνοι είναι τελικά».
Νοέμβριος 2009: Αλέξης Τσίπρας - Σταύρος Θεοδωράκης στο αεροπλάνο για τα γυρίσματα των «Πρωταγωνιστών», μια φωτογραφία από το κοντινό μέλλον
Θεοδωράκης και Τσίπρας ξαναβρέθηκαν και άλλες φορές από τότε, αλλά οι δρόμοι τους μάλλον χώρισαν όταν τον Φεβρουάριο του 2014 ιδρύθηκε το Ποτάμι. Και πάλι, όμως, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία διαταράχθηκε λόγω της προεκλογικής αλλά και της μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ., διατηρήθηκε ζωντανή, όπως έδειξε η συζήτηση κορυφής την περασμένη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός κρατούσε σημειώσεις όταν ο κ. Θεοδωράκης του απηύθυνε ερωτήματα, στα οποία μπορεί να μην απάντησε, πλην, όμως, με τις ονομαστικές αναφορές που έκανε έδειξε να υπολογίζει στη συναινετική διάθεση του ιδρυτή του Ποταμιού. Αρχικά συμφώνησε με την πρόταση να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και οι ρυθμίσεις για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες των ιδιωτικών καναλιών. «Να επισπεύσουμε τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες ώστε να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτοι άρχοντες», είπε στην ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης και ο πρωθυπουργός που έγνεψε θετικά το κεφάλι του, στη δευτερολογία του έσπευσε να πει: «Ακουσα τον κ. Θεοδωράκη και χαίρομαι γιατί διαμορφώνεται μια ευρύτερη στήριξη σε κάτι που αφορά και το αίσθημα δικαίου της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών».
Στη συνέχεια στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόταση Θεοδωράκη να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού είπε χαρακτηριστικά: «Με κατηγορηματικό τρόπο να επαναλάβω και να απαντήσω και στον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος ζήτησε συζήτηση επί της ουσίας ότι “συμφωνώ, κύριε Θεοδωράκη”». Αμέσως μετά, μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις των αεροδρομίων, δήλωσε επίσης ότι άκουσε με προσοχή την πρόταση του κ. Θεοδωράκη για «δύο παίκτες» σε κάθε τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός. «Είναι μια θέση ενδιαφέρουσα», είπε κοιτώντας προς τη μεριά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Βουλευτές από το Ποτάμι αλλά και από τα γειτονικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν μάλλον ξαφνιασμένοι από την επίθεση φιλίας του πρωθυπουργού. Πόσω μάλλον που ο κ. Θεοδωράκης στην ομιλία του είχε βομβαρδίσει με ερωτήματα τον κ. Τσίπρα. Τον ρώτησε για την Cosco, για τον Λαφαζάνη, τη δήλωσή του περί «γερμανικής Ευρώπης» κ.ά.
Κατά Καμμένου
Ο κ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε επίσης να στρέψει τα βέλη του προς τον κ. Καμμένο, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει: «Υπάρχει πρόταση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων 70%-30%. Ισχύει;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Δώστε μια απάντηση και μην καλυφτείτε πίσω από τη γενικόλογη τοποθέτηση κάποιων συμβούλων σας, κάποιων υπουργών, που στους διαδρόμους της Βουλής, λένε “μην παίρνετε και σοβαρά αυτά που λέει ο υπουργός Αμύνης”».
Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε, αλλά ο κ. Θεοδωράκης δεν επανήλθε στη δευτερολογία του ίσως γιατί, όπως λέει, δεν θέλει να δώσει τροφή στα σενάρια υποκατάστασης των ΑΝ.ΕΛ. από το Ποτάμι. Και μάλλον γιατί εκτιμά, χωρίς να το λέει δημοσίως, ότι «το κυβερνητικό σχήμα με τη μορφή που έχει τώρα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά», όπως είναι η κοινή πεποίθηση σε ευρωπαϊκούς κύκλους αφενός της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, αλλά και αυτής ακόμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.