Με τα μάτια στραμμένα στη ...
συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει για την νέα έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, βρίσκονται στην κυβέρνηση.
Για το μεν πρώτο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αρνητική στάση ορισμένων μελών στο ΔΣ της ΕΚΤ στο αίτημα της για αύξηση του ορίου της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) -δεν χρειάζεται η στήριξη και από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης- στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση, κάνοντας λόγο για αύξηση του ορίου κοντά στα 5 δισ. ευρώ.
Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, ειδικά όσον αφορά στο οικονομικό πακέτο ανάπτυξης των 300 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία και αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση και επένδυση των πόρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι «έχει γίνει ήδη ο εντοπισμός των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων» που θα χρηματοδοτούνταν από το αναπτυξιακό πακέτο, ενώ την ίδια περίοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε προτείνει την ψηφιακή οικονομία και την εκπαίδευση ως υπό ενίσχυση τομείς.
Χθες ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, συνάντηση που χαρακτήρισε «εθιμοτυπική», ενώ σήμερα μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθούν με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού.
Όπως είπε χθες ο κ. Βαρουφάκης, στη συνάντηση θα παρουσιάσουν όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη παρουσιαστεί στους εταίρους μας, θα υπάρξουν και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί.
Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι η εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος «που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του».
Τέλος, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες ότι σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα προκειμένου να συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.