Βρέθηκαν στο απόλυτο ...
κέντρο των πολιτικών εξελίξεων επί 20 μέρες, αφού ακόμα και μια αποστροφή τους μπροστά στα μικρόφωνα ή και σε «πηγαδάκια» στη Βουλή προκαλούσε πολλές συζητήσεις και άλλες τόσες αντιδράσεις.
Οι «25» ανεξάρτητοι βουλευτές κατά τη διάρκεια των τριών ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή αποτέλεσαν τον διακαή πόθο τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού από τη στάση τους θα κρινόταν σε σημαντικό βαθμό η επιβίωση ή όχι της κυβέρνησης. Ωστόσο, το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου η αυλαία έπεσε -όπως και η κυβέρνηση- τα φώτα έσβησαν και τα τηλέφωνα των «25» μέχρι εκείνη την ώρα πρωταγωνιστών σταμάτησαν απότομα να χτυπούν.
Ο καθένας τους από εκείνη τη στιγμή μπήκε στη... βάσανο της αναζήτησης πολιτικής στέγης, αν και κάποιοι εξ αυτών είχαν ήδη κάνει τις πρώτες συζητήσεις με πολιτικά κόμματα. Πολλά από τα πολιτικά φλερτ κατέληξαν σε γάμο, αρκετά όμως έμειναν στη θεωρία και δεν προχώρησαν στην πράξη.
Πολλές δε από τις πολιτικές δεσμεύσεις -ως συνήθως- έμειναν στα... χαρτιά, ενώ ξεχωριστή κατηγορία από τους πρώην ανεξάρτητους βουλευτές θεωρείται ξεκάθαρα ο Β. Οικονόμου που προχώρησε σε μεταγραφή-έκπληξη στη ΝΔ, μετέχοντας με την αξία του στο κλαμπ των πολιτικών «γυρολόγων».
Μίμης Ανδρουλάκης
Στα αριθμητικά στοιχεία τώρα, εννιά από τους «25» πρώην ανεξάρτητους βουλευτές δεν θα ξαναπεράσουν -τουλάχιστον μέσω των εκλογών που έρχονται- το κατώφλι του Κοινοβουλίου, αφού δεν περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Αλλοι από επιλογή, άλλοι ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να βρουν πολιτική στέγη.
Αποφάσισε να αποχωρήσει
Ο Μ. Ανδρουλάκης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική και φαίνεται πως δεν επεδίωξε και ο ίδιος να ενταχθεί σε κάποια από τις εκλογικές λίστες. Το ίδιο συνέβη και με τον Β. Πολύδωρα, αφού οι σχέσεις του με τον Α. Σαμαρά φαίνεται πως δεν ξεπάγωσαν ποτέ μετά την ανεξαρτητοποίησή του από τη ΝΔ.
Βασίλης Καπερνάρος
Παρότι σε ανύποπτο χρόνο «ακούστηκε» η προοπτική για την ένταξή του ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο ίδιος επέλεξε να... σφυρίξει λήξη στη μακρά πολιτική του καριέρα, αφού στην προηγούμενη Βουλή ήταν ο μακροβιότερος βουλευτής μετά τον Απ. Κακλαμάνη. Ο Β. Καπερνάρος ήδη προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος Ρίζες, το οποίο όμως δεν θα συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές αλλά στις επόμενες.
Ο Π. Μελάς δεν μπόρεσε να βρει πολιτική στέγη, ενώ και ο υιός του τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στις «γαλάζιες» λίστες στον Πειραιά. Ο πρώτος υποστηρίζει πως θα επανέλθει δριμύτερος στις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ ο δεύτερος «πληρώνει» το...κρυφτούλι που έπαιξε κατά την προεδρική εκλογή με την... ποσοστιαία ψήφο που δεν κατάλαβε κανείς ποτέ.
Στάθης Μπούκουρας
Παρά την αλλαγή στάσης του κατά τη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία στην προεδρική εκλογή με τη στήριξη του Στ. Δήμα, ο Γ. Κουράκος «κόπηκε» από τις γαλάζιες λίστες. Οπως αντίστοιχα «κόπηκε» από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και εν συνεχεία ανεξάρτητη Χρυσούλα Γιαταγάνα. Η ίδια είπε πως της πρότειναν από την Κουμουνδούρου να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ εκείνη ήθελε να κατέβει και να διεκδικήσει σταυρό προτίμησης στην Α περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Μια μικρή λεπτομέρεια που εξηγεί πολλά είναι ότι της προτάθηκε μεν θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μη εκλόγιμη σειρά.
Παναγιώτης Μελάς
Όσον αφορά τον πρώην προέδρο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Π. Μουτσινά, ο οποίος βρέθηκε κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα θετικά μηνύματα ένθεν κακείθεν τελικά -χωρίς να δοθούν εξηγήσεις- δεν υπήρξε συνεργασία, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Επίσης και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης δεν θα βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αρνητική του στάση στις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο βουλευτής Σερρών φέρεται να είχε συζητήσεις με το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου χωρίς τελικά να κατέληξαν σε «γάμο». Εκτός πολιτικής οδηγήθηκε και ο ένας εκ των δύο ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονταν από τη Χρυσή Αυγή. Ο Στ. Μπούκουρας πηγαίνει... σπίτι του με τη συγκεκριμένη έκφραση για τον ίδιο να αποκτά τεράστια αξία, αφού λίγες μέρες πριν ο βουλευτής Κορινθίας ήταν προφυλακισμένος.
Στον αντίποδα, 16 πρώην ανεξάρτητοι βουλευτές μετέχουν στις εκλογές που έρχονται με τη μερίδα του λέοντος από την... πίτα τους να έχει πάρει το νεοσύστατο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, αλλά και η ΝΔ. Πέντε βουλευτές, οι κ. Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Φούντα και Π. Τατσόπουλος βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού με τους τρεις πρώτους να έχουν στηρίξει την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα και τους δύο τελευταίους να ψηφίζουν «όχι» και στις τρεις ψηφοφορίες, παρά το γεγονός ότι η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ανεξαρτητοποιήθηκε λίγη ώρα πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου.
Αλλοι πέντε πρώην ανεξάρτητοι βουλευτές μπήκαν κάτω από τη «γαλάζια» πολιτική στέγη. Πρόκειται για τους Μίκα Ιατρίδη, Κ. Γιοβανόπουλο, Γ. Κασαπίδη, Γ. Νταβρή και τον Β. Οικονόμου.
Βύρων Πολύδωρας
«Δεν ψάχνω για πολιτική στέγη»
Εκτός από την προσχώρηση του τελευταίου στη ΝΔ που προκάλεσε αίσθηση, ένα από τα πολλά -ομολογουμένως- χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτικής «κυβίστησης» είναι αυτό του Γ. Νταβρή, ο οποίος επιχειρώντας να δικαιολογήσει το «ναι» στον Σταύρο Δήμα είχε πει πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και για να διαλύσει κάθε υπονοούμενο είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν ψάχνω για πολιτική στέγη. Δεν θα κατέβω στις επόμενες εκλογές».
Τέσσερις από τους πρώην ανεξάρτητους βουλευτές εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι Οδ. Βουδούρης και Θ. Παραστατίδης, παρά το χοντρό... φάλτσο τους εν μέσω της προεδρικής εκλογής να προτρέψουν όσους βουλευτές άλλαξαν πολιτική στάση από τον προϋπολογισμό στην πρώτη προεδρική εκλογή να μην προσέλθουν στις επόμενες δύο.
Στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου εντάχθηκαν τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και -μετά από πολλές περιπέτειες- η Ραχήλ Μακρή.
Τέλος ο Χρ. Αηδόνης εντάχθηκε στο νεοσύστατο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην χρυσαυγίτης Χρ. Αλεξόπουλος συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια του Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ.