Η διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό σημάδεψε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν ...



από τις 2 μ.μ. της Τετάρτης ο νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε σε πολλά, σε αλλά περισσότερα και σε αλλά λιγότερο. Βάλαμε ένα πετραδάκι για να κλείσει το review», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα παραμένει ανοιχτή και οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αμετακίνητοι σε δυο κομβικά ζητήματα: Το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα επιμένει ότι υπάρχει και το ασφαλιστικό που επίσης επιμένει να αυξηθούν τα όρια για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπ. Οικονομικών δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, «αλλά θα καθοριστεί σύντομα».

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε η τρόικα σε αριθμούς αλλά επιμένει πως υπάρχει, σχολίασε το στέλεχος του υπουργείου που εξήγησε ότι επειδή η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι «περίεργη» χρειάζεται καμιά φορά να γίνονται οι συναντήσεις στο εξωτερικό.

Όπως είπε φυσικά συζητήθηκε το ασφαλιστικό, το Δημόσιο και τα Εργασιακά. «Είμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση αφού είναι η τελευταία φορά» σχολίασε.

Από την τρόικα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν εξάλλου πως του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις την ώρα μάλιστα που φέτος είχαμε 1 δις ευρώ, ενώ η τρόικα επιμένει για εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ 66%, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι θα ξεπεράσει το 75%.

Μαραθώνιες συνομιλίες 11 ωρών

Είχαν προηγηθεί, την Τρίτη μαραθώνιες συνομιλίες 11 ωρών της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αυτές οι συνομιλίες τερματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης για να συνεχιστούν το πρωί.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών «οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση»

Η ελληνική πλευρά υποστήριξε σε όλα τα θέματα τις θέσεις της και κατέθεσε τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μια επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση.

Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες.

Το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξέφρασε από το Παρίσι την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την τρόικα, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Αθήνα.

«Ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εισερχόμενος στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, γνωστό ως «Βίλα Σαίντ», που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Έχουμε έλθει για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος της διήμερης διαπραγμάτευσης είναι «να κλείσει η αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

«Ελπίζουμε ότι θα γεφυρώσουμε τις διαφορές σε μια σειρά θεμάτων. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Για τη θεματολογία των συζητήσεων ανέφερε πως αυτή «ποικίλλει» προσθέτοντας πως το βασικό ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται παραμένοντας στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμόζοντας όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ που βλέπει η τρόικα είπε: «Αυτό θα κλείσει. θα το συζητήσουμε».

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) ενώ την Τετάρτη η έναρξη ήταν για τις 8 το πρωί, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέσα στην ημέρα.

Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν πάντως πως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν τη συνάντηση των Παρισίων «προπαρασκευαστική» και ίδιου χαρακτήρα με αυτή που είχαν διεξαγάγει ξανά οι δύο πλευρές στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, έφθασε στο Παρίσιι με το κυβερνητικό αεροπλάνο.

Στην ομάδα συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του Πρωθυπουργού συμμετείχαν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου, από δε το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Τα «αγκάθια»

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, αναμενόταν να παρουσιάσει στην τρόικα παρεμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό 2015.

Ωστόσο, η τρόικα δύσκολα αποδέχεται τις εν λόγω παρεμβάσεις που αφορούν σε εξοικονομήσεις από τη Γενική Κυβέρνηση και έσοδα του Πράσινου Ταμείου από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς ζητά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως αλλαγές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμενόταν να τονίσει πως δεν υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αντοχές για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ θα επισημάνει στους δανειστές ότι στο παρελθόν μέτρα που επιβάρυναν τα εισοδήματα όχι μόνον δεν είχαν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως τροφοδότησαν την ύφεση.