Ακόμα τρία ψηφιδωτά ...
μοναδικής τέχνης, και σε άριστη κατάσταση, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην πόλη Ζεύγμα, στην ανατολική Τουρκία. Το ένα ψηφιδωτό αναπαριστά τις Εννέα Μούσες, στο δεύτερο απεικονίζονται ο Ωκεανός και η Τηθύς και στο τρίτο ένας νεαρός άνδρας.
Όπως γράφει η Hurriyet Daily News, ο χώρος όπου βρέθηκε το ψηφιδωτό δάπεδο με τις Εννέα Μούσες ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους «Οίκος των Μουσών».
Στο κέντρο εικονίζεται η Καλλιόπη και γύρω της οι αδερφές της, ενώ διακρίνονται καθαρά τα ονόματά τους.
Η παρουσίαση των ευρημάτων έγινε με κάθε επισημότητα από τη δήμαρχο της πόλης Γκαζιαντέπ, Φατμά Σαχίν, και τον επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κουταλμίς Γκιορκάι.
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων, αλλά και για την ...απροσεξία των προσκεκλημένων στην εκδήλωση, αφού πάτησαν ανενόχλητοι στα ψηφιδωτά.
Ξεκινά η συντήρηση
Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Γκιορκάι τόνισε ότι το έργο των επιστημόνων θα επικεντρωθεί στην προστασία και συντήρηση των φηφιδωτών και για τον σκοπό αυτό θα τοποθετηθεί ένα ειδικό στέγαστρο.
«Υπολογίζουμε πως η αρχαία πόλη είχε περί τις 2.000-3.000 κατοικίες. Είκοσι πέντε από αυτά τα κτίσματα παραμένουν κάτω από το νερό. Οι έρευνες στον 'Οίκο των Μουσών' θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της χρηματοδότησης των ανασκαφών στην Ζεύγμα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 7 εκατ. λίρες Τουρκίας, δηλαδή σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ.
Η Ζεύγμα
Η Ζεύγμα -που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει «δεύτερη Πομπηία»- ιδρύθηκε το 300 π.Χ. από τον Σέλευκο Α' τον Νικάτορα, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ήκμασε λόγω της θέσης στον εμπορικό Δρόμο του Μεταξιού, δίπλα από τις όχθες του Ευφράτη.
Το 2000 υπήρξε διεθνής κινητοποίηση ώστε να μην υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια και βυθιστεί η αρχαία πόλη στα νερά του Ευφράτη.
Η κινητοποίηση δεν απέδωσε καρπούς και τελικά η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία το φράγμα του Μπιρετσίκ, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας πόλης να καλυφθεί από νερό.