Λογικό είναι ότι ένα από τα...
κυρίαρχα ζητήματα της πολιτικής περιόδου που αρχίζει από αύριο είναι αν και κατά πόσο θα καταφέρουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να εξασφαλίσουν τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή αν θα ευοδωθεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
Ποια θα είναι τελικά η έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα κριθεί από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη από τις πρωτοβουλίες των κομμάτων και ειδικότερα των κυβερνητικών, που έχουν και τη δυνατότητα να παράγουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Αλλά εκείνο που ακόμη περισσότερο ενδιαφέρει είναι ποια από τις δύο πλευρές έχει και το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα για ν' αναλάβει να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.
Κοντολογίς, εκείνο που πρωτίστως οφείλει να μας απασχολεί ως κοινωνία είναι ποιος τελικά δρόμος θα μας οδηγήσει ασφαλέστερα στην οριστική υπέρβαση της κρίσης και στη χάραξη μιας πορείας για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους.
Και κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν ήδη επενδυθεί προσπάθειες και θυσίες τεσσάρων χρόνων, τις οποίες, όποιος κι αν αναλάβει να διαχειριστεί από δω και πέρα τις τύχες της χώρας, οφείλει οπωσδήποτε ν' αξιοποιήσει.
Φυσικά, σε πρώτη φάση εκείνοι που έχουν την ευθύνη της απόφασης για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι οι βουλευτές και ιδιαίτερα όσοι δεν δεσμεύονται κομματικά υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής. Αυτοί μάλιστα οφείλουν να συνεκτιμήσουν και άλλες παραμέτρους σε σχέση με την απόφασή τους.
Διότι, για παράδειγμα, είναι απολύτως βέβαιο ότι μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, θ' ανακηρύξει οπωσδήποτε νικητή, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει ν' αναδείξει και κυβέρνηση.
Εως τώρα το πρόβλημα αυτό το είχε -και εξακολουθεί να το έχει- ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όλα δείχνουν ότι ενδεχομένως πλέον να το έχει και η ΝΔ, οπότε ο εφιάλτης της ακυβερνησίας θ' αποτελέσει την επόμενη απειλή για τον τόπο.
Γι' αυτό και το μόνο βέβαιο είναι ένα: βουλευτές (αρχικά) και ενδεχομένως και εκλογικό σώμα (στη συνέχεια) θα κληθούν να λάβουν μέσα στους επόμενους μήνες τις σημαντικότερες ίσως αποφάσεις των τελευταίων χρόνων.