S&P: Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί και πάλι εκτός αγορών


Οι χώρες της ευρωζώνης...



 να έχουν πολύ δουλειά ακόμη για να μειώσουν τα χρέη και να τονώσουν την ανάπτυξή τους, και οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας πολύ δύσκολα θα αυξηθούν πριν βελτιωθούν οι οικονομίες, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor's.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor's για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μόριτς Κρέμερ, προειδοποιεί πως «εάν μάθαμε κάτι από την κρίση της Ευρωζώνης, είναι το πόσο γρήγορα κάποιος μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές ξανά. Θα ήταν πρόωρο να κρίνουμε από το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν πολύ από να μπορούν να συντηρηθούν και να χρηματοδοτηθούν μόνες τους. Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό… είναι πώς βελτιώνεται το προφίλ του χρέους του με την πολύ σημαντική επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από τον επίσημο τομέα», τονίζει ο Κρέμερ.

Ο αξιωματούχος της Standard & Poor's διαβλέπει μια «περίοδο νηνεμίας ενόψει» όσον αφορά τις μεταβολές στις βαθμολογίες, τονίζοντας ότι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ακόμη πολλή δουλειά για να μειώσουν το χρέος τους και να προωθήσουν την ανάπτυξη και ότι το αξιόχρεό τους είναι απίθανο να αυξηθεί έως ότου φέρουν σε καλύτερη κατάσταση τις οικονομίες τους.

«Μεγάλο μέρος της δουλειάς τους μένει ακόμη να γίνει. Η υπερχρέωση σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού θέτει τεράστιους κινδύνους στις προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Κρέμερ, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης των αξιόχρεων έως ότου βελτιωθούν τα (οικονομικά) βασικά μεγέθη».

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, παρόμοια στάση είχε τηρήσει την περασμένη εβδομάδα και ο οίκος Fitch, εξηγώντας ότι η επιστροφή της Κύπρου στις αγορές ομολόγων μπορεί να είναι θετική, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό.