Καταδίκες με αναστολή γιατρών και νοσηλευτριών για το θάνατο βρέφους


Φυλάκιση 24 και 18 μηνών αντίστοιχα με...



 τριετή αναστολή για μωρό που έχασε τη ζωή του επειδή το έστελναν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινές φυλάκισης 18 και 24 μηνών, κατά περίπτωση, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του μόλις ενός έτους ‘Γιαννάκη' από την Κοζάνη, που περιφερόταν για αρκετές μέρες, σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 24 μηνών τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, όπως επίσης μία νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Η ίδια ποινή, δηλαδή 18 μηνών, επιβλήθηκε στον άλλοτε αναπληρωτή διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ειδικών παθήσεων ‘Λοιμωδών' Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις παραπάνω κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ οι ποινές τους ανεστάλησαν επί 3ετία. Την ενοχή τους είχε ζητήσει προηγουμένως κατά την αγόρευσή του κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του ‘Λοιμωδών', που κάθισε στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας και την παρέμβαση της τότε υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Όλα ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου του 2010, όταν το 13 μηνών αγοράκι παρουσίασε ήπια αδιαθεσία. Επειδή ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, όπου ζουν οι γονείς του άτυχου αγοριού, απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού τους, το ‘Μαμάτσειο' της Κοζάνης και το ‘Μποδοσάκειο' της Πτολεμαΐδας, όπου όμως διαπίστωσαν ότι οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν.

Έτσι, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου, αφού εξετάστηκε το αγοράκι διαγνώστηκε «γαστρεντερίτιδα και βρογχιολίτιδα». Στο βούλευμα περιγράφονται μία σειρά από παραλείψεις των κατηγορουμένων, όπως επί παραδείγματι ότι δεν χορηγήθηκε στο παιδί ενδοφλέβιος όρος, με συνέπεια αυτό να αφυδατωθεί, ενώ απαγορεύτηκε η χορήγηση υγρών από το στόμα.

Μετά από επιμονή των γονιών, o ‘Γιαννάκης' -όπως αποκαλείτο χαϊδευτικά- μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ‘Λοιμωδών' και μετέπειτα στο ‘Ιπποκράτειο' της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί εξέπνευσε, έπειτα από περίπου μία βδομάδα νοσηλείας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος προήλθε από σηπτικό σοκ σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια στην οποία είχαν περιέλθει ζωτικά του όργανα.

Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία, τονίζοντας ότι προέβησαν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η ιατρική επιστήμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ