Alpha Bank: Αποχωρεί ο Γ.Κωστόπουλος αναλαμβάνει ο Β.Ράπανος


Αλλάζει σκυτάλη η κεφαλή της Alpha Bank καθώς...



 ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν την απόφαση του Γιάννη Κωστόπουλου να αποχωρήσει από τη διοίκηση του ιδρύματος που ανέδειξε και διοίκησε επί δεκαετίες. Τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου αναμένεται να αναλάβει ο Βασίλης Ράπανος, με πλούσια τραπεζική πείρα, αφού διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ διατηρεί την έδρα του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το διοικητικό συμβούλιο και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως ο 75χρονος Γ. Κωστόπουλος θεωρεί ότι έληξε η θητεία του και πως αποχωρεί έχοντας την πεποίθηση ότι “η τράπεζα έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες που απείλησαν ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης”.

Σημειώνεται πως η Alpha Bank, είναι από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που “διασώθηκαν” με τα λεφτά του δημοσίου όταν έσκαγε η φούσκα, ποσά που φορτώνονται στο δημόσιο χρέος, ενώ απέκτησε και την Εμπορική Τράπεζα.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος παρέλαβε την Alpha Bank από τον πατέρα του, καθώς η τράπεζα ιδρύθηκε από την οικογένεια Κωστόπουλου. O κ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King's College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τις 23/2/2005 ήταν Εκτελεστικός Πρόεδρος.

Η ιστορία της Alpha Bank παρουσιάζει πλούσια δραστηριότητα, η οποία υπερβαίνει τα 130 έτη παρουσίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι ρίζες της βρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι. Φ. Κωστόπουλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916 όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστόπουλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, η οποία ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότια Πελοπόννησο.

Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκροτήσεως που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική αυτού του μεγέθους που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίσθηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων. Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.

Την 1η Φεβρουαρίου 2013, σε συνέχεια της συμφωνίας εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης τη 16η Οκτωβρίου 2012 από την Alpha Bank A.E. μετά της Crédit Agricole S.A. και της λήψεως των οικείων κανονιστικών εγκρίσεων από τις Ελληνικές και Κυπριακές Κεντρικές Τράπεζες και Επιτροπές Ανταγωνισμού, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank.

Σήμερα η Alpha Bank και οι θυγατρικές της εταιρίες έχει περίπου 4 εκατ. πελάτες.

Εκτός Ελλάδος η Τράπεζα δραστηριοποιείται στις αγορές της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Αλβανίας και της Κύπρου, ενώ έχει παρουσία και στο Λονδίνο.