Πιθανή και νέα έκδοση στο β΄εξάμηνο
«Όλα είναι πια έτοιμα…
και εχθές να δίναμε την εντολή θα είχαμε βγει στις αγορές» λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο οικονομικό επιτελείο, σχετικά με τις διεργασίες για την έκδοση του νέου ομολόγου.
Η Αθήνα βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με Λονδίνο και Νέα Υόρκη, για τους χειρισμούς με τους αναδόχους οίκους που θα αναλάβουν την έκδοση. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, αυτή θα είναι ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς σχεδιάζεται τα 2 δισ. ευρώ να καλυφθούν από το εξωτερικό και το 1 δισ. από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.
Αυτή θα είναι η πρώτη «δοκιμαστική» έκδοση με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δείγμα «φρέσκων» ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί η καμπύλη επιτοκίων που θα καθορίσει και τιμές για να μπορέσουν να αγοράσουν και να ματαπωλήσουν τα ομόλογα οι υποψήφιοι επενδυτές της αρχικής έκδοσης.
Στην πραγματικότητα δεν επιχειρείται με αυτόν ον τρόπο η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη χώρα μας, αφού και η Τρόικα πιστοποιεί ότι για 12 μήνες ακόμη η Ελλάδα δεν χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα, ενώ και το spread στις 450 μονάδες βάσεις δεν καθιστά ελκυστική την άντληση πολύ μεγάλων κεφαλαίων, αφού η χώρα χρηματοδοτείται φθηνότερα με το Μνημόνιο.
Μεγαλύτερη σημασία έχει να συνδυαστεί η έξοδος στις αγορές με «ψήφο εμπιστοσύνης» από του νέους επενδυτές. Αυτό τόνισε και ο κύριος Στουρνάρας χθες, λέγοντας μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις αυτές, ότι «η Ελλάδα δεν άλλαξε απλά σελίδα, άλλαξε βιβλίο», θέλοντας να σηματοδοτήσει έτσι μία γενικότερη καμπή της ελληνικής οικονομίας.
Ο κύριος Στουρνάρας άφησε σκόπιμα και πάλι εχθες ανοικτό το πότε θα ακριβώς εκδοθεί το ομόλογο. Ενώ δηλώνει όμως ότι η πραγματικά μεγάλη έκδοση ομολόγων θα γίνει το 2016 το, από τη στιγμή που ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στην πιλοτική, μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες –και πάντως μέσα στο α΄εξάμηνο- είναι προφανές ότι θέλει να ετοιμάσει και νέα έκδοση για το β΄εξάμηνο του 2014, αφού πρέπει να προσφέρει και άλλες σειρές ομολόγων, διαρκείας 2-10 ετών, για να αποκτήσει ξανά «βάθος» η αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου.
Όλα αυτά θα κριθούν από την «τροχιοδεικτική βολή» που σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς, όπως λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, «αν πάει "πύραυλος" η έκδοση και μειωθούν τα yields στα ομόλογα, αλλάζει όλη η κουβέντα».
«Κλειδί» για το χρόνο που θα επιλεγεί για την πρώτη έκδοση ομολόγου στην «μετά Μνημόνιο εποχή», θεωρείται η σημερινή ημέρα και το ενδεχόμενο αναβάθμισης της χώρας μας από τη Moody’s, για το οποίο ο κύριος Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πληροφορίες και εκτιμήσεις ελλήνων και ξένων αναλυτών «δείχνουν» ως πιθανή ημερομηνία την επόμενη εβδομάδα ή από τις 11 Απριλίου.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ θεωρείται καταλυτική, ειδικά αν στείλει «μήνυμα» στις αγορές και για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους. «Η ημερομηνία που θα επιλεγεί πρέπει να δίνει "τροφή" για να ξεκινήσει ένα θετικό αφήγημα για την Ελλάδα στις αγορές», ανέφερε αρμόδια πηγή στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να συμβεί και μετά την έλευση της κυρίας Μέρκελ, όπως ενδεχομένως στο επόμενο Γιούρογκρουπ του Μαΐου όπου η κυβέρνηση αναμένει να ξεκινήσει επισήμως η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Πόλεμος ξένων οίκων για το ελληνικό ομόλογο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο είναι καθόλα έτοιμο, από την πλευρά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους υπάρχει διαρροή πως ο μηχανισμός είναι «stand buy» και ήδη τηλεγράφημα του Reuters έχει αναφερθεί στους αναδόχους της έκδοσης.
Εν τω μεταξύ, πολύ σύντομα, ενδεχομένως και σήμερα να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τo χρονοδιάγραμμα έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moodys να ανακοινώσει την αναβάθμιση της χώρας.
Ανασταλτικό παράγοντα, που ωστόσο μπορεί να επιταχύνει την απόφαση υπό την έννοια πως θα ανασκευαστούν οι εντυπώσεις, αποτελεί η πολιτική εμπλοκή με την υπόθεση Μπαλτάκου, ενώ η Nomura έσπευσε να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας πως μένει να φανεί ο βαθμός στον οποίο τα όσα εκτυλίσσονται από χθες σε πολιτικό επίπεδο θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, άλλα παράλληλα υποβιβάζει τη βαρύτητα του θέματος. Με τη σημείωση πως η Nomura δεν μιλά πολιτικά, αλλά απευθύνεται στους επαγγελματίες των αγορών.
Την ίδια στιγμή με αφορμή τηλεγράφημα του Reuters «βγήκαν τα μαχαίρια» μεταξύ των διεθνών οίκων (κάτι το οποίο βεβαίως συνηθίζεται) με τη Morgan Stanley να «χτυπά κάτω από την μέση» εκτιμώντας επιτόκιο για πενταετή εκδοσή στο 5,3%, όταν νωρίτερα οι Financial Times μετέφεραν απόψεις επαγγελματιών του χώρου που προσδιόριζαν την απόδοση (επιτόκιο) κατά πολύ χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 4,5%.