Στη δεκαετία του 90 η Ελλάδα διέθετε ένα...
πλούτο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας,τότε η χώρα θα μπορούσε άνετα να οργανώσει τη μηχανοργάνωση, κάτι που έγινε την εποχή εκείνη στην Ιρλανδία, στο Ισραήλ και στη Φινλανδία
Διακόσια δις ευρώ έσοδα δεν εισπράχθηκαν και χάθηκαν από τα δημόσια ταμεία της Ελλάδας τα τελευταία είκοσι χρόνια, λόγω της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας που υπήρξε στον τομέα της μηχανοργάνωσης των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε στη διάρκεια εκδήλωσης ο πρόεδρος της Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ ΑΕ, Αναστάσιος Τζήκας, το παραπάνω ποσό, που ο όπως είπε αντιστοιχεί περίπου στο μισό του δημόσιου χρέους της χώρας, προέρχεται από τη φοροδιαφυγή στον τομέα της παραοικονομίας.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ και άλλων οργανισμών, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα φτάνει τα 60 δις ευρώ και από το ποσό αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εισπράττει πολύ εύκολα γύρω στα 20 δις φόρους κάθε χρόνο, από το 1994 μέχρι σήμερα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εντόπιζε τη φοροδιαφυγή, με τη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων μηχανοργάνωσης.
«Στη δεκαετία του 90 η Ελλάδα διέθετε ένα πλούτο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Τότε η χώρα θα μπορούσε άνετα να οργανώσει τη μηχανοργάνωση, κάτι που έγινε την εποχή εκείνη στην Ιρλανδία, στο Ισραήλ, στη Φινλανδία, κ.α., με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής από την παραο-οικονομία. Δεν έγινε όμως ολοκληρωμένα και η χώρα έχασε μια μοναδική ευκαιρία», είπε ο κ. Τζήκας.
Μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τη Λύση στην Ελληνική Κρίση», που διοργάνωσε απόψε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η διαδραστική πλατφόρμα δράσης "Thought for Action – Σκέψη για Δράση", επισήμανε ότι παρ΄όλα αυτά ο κλάδος των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, παραμένει από τους πλέον δυναμικούς και αναφέρθηκε στη σημασία και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, εξάλλου, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας είπε αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί ανάπτυξη και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική σε αναπτυξιακούς τομείς και σε καινοτόμες δράσεις. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία η οποία – όπως υπενθύμισε – κατάφερε, μέσω της καινοτομίας, να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο παραγωγής κινητών τηλεφώνων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που – όπως είπε – προκάλεσε στο «κατεστημένο της πολιτικής ηγεμονίας» της Θεσσαλονίκης, η απόφαση της διοίκησης του Δήμου να ανοίξει το δρόμο στις επισκέψεις τουριστών από την Τουρκία και το Ισραήλ. Ακόμα, επέκρινε όσους καλλιεργούν τη βία και αρνούνται τον ευπρεπισμό στο πανεπιστημιακό campus του ΑΠΘ, αλλά και την «εσωστρεφή πελατειακή», όπως τη χαρακτήρισε κατάσταση, που, όπως είπε, επικρατεί στο χώρο της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Στην εκδήλωση μίλησαν δύο νέοι σε ηλικία επιχειρηματίες, ο Ανδρέας Γραμμάτης και ο Γιάννης Κατσιώτης, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαπρέψουν, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που υλοποίησαν.
Ο πρώτος, που ζει μόνιμα τα τελευταία 7 χρόνια στο Λονδίνο, μαζί με 4 φίλους του δημιούργησαν μια πρωτότυπη διαδικτυακή πύλη εύρεσης εργασίας, με την επωνυμία: www.douleutaras.gr. Στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας εύρεσης εργασίας του κατάλληλου εργαζόμενου, ή εργοδότη. Η διαδικτυακή πύλη άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Νοέμβριο, αναδείχθηκε ως μια από τις πιο οικονομικές νεοφυείς επιχειρήσεις, σε διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, ενώ, όπως είπε ο κ. Γραμμάτης, περισσότερα από 1.000 άτομα κατάφεραν να βρουν δουλειά.
Ο Γιάννης Κατσιώτης είναι συνιδρυτής του «ParkAround», μιας πλατφόρμας που επιτρέπει στους οδηγούς αυτοκινήτων να βρουν το φθηνότερο και κοντινότερο χώροι στάθμευσης.
Στην εκδήλωση μίλησε και απάντησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε ερωτήματα παρευρισκομένων, ο διάσημος ομογενής φυσικός και ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στο γραφείο διεύθυνσης του Ευρωπαϊκού Οργανικού Πυρηνικής Έρευνας (CERN), Εμμανουήλ Τσεσμελής και η οικονομολόγος, κοινωνική επιχειρηματίας, Έλενα Παναρίτη.