Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Το ράλι των κρατικών ομολόγων στην...
περιφέρεια της ευρωζώνης συνεχίζεται προσελκύοντας ολοένα και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση αποδόσεων σε ένα κόσμο χαμηλών βασικών επιτοκίων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διευκολύνοντας την πορεία επιστροφής της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και, βέβαια, την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών στην διεθνή ομολογιακή αγορά.
Με βάση τους δείκτες της European Federation of Financial Analysts Societies (EFFAS) που επικαλείται η Goldman Sachs και παρακολουθούν διάρκειες από 7 έως 10 έτη, τα ιταλικά ομόλογα εμφανίζουν από την αρχή του έτους κέρδη της τάξης του 5%, τα Ισπανικά 6%, τα Ιρλανδικά 5%, τα Πορτογαλικά 13% και τα ελληνικά 16%. Αξιοσημείωτες αποδόσεις για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την ιστορική συμπεριφορά τους.
Αν και η Goldman εκτιμά ότι σε ορισμένες περιπτώσει οι αποτιμήσεις τους έχουν περιέλθει σε επίπεδα υψηλότερα από το fair value που υποδεικνύουν τα μακροοικονομικά δεδομένα της κάθε χώρας, εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω υπεραποδόσεις σε σχέση με τα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Η διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης στην δυνατότητα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας να ανακάμψουν δημιουργεί ένα ενάρετο κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης ζήτησης για τα χρεόγραφά τους, εκτιμούν παράγοντες των αγορών.
Η Goldman υπογραμμίζει πως αν και τα spreads με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς παραμένουν σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα από τα προ κρίσης δεν περιμένει να επιστρέψουν τα αμέσως επόμενα χρόνια σε εκείνα τα επίπεδα. Όμως εκτιμά ότι φέτος το κλείσιμο της ψαλίδας θα συνεχιστεί τροφοδοτούμενο τόσο από την ηπιότερη δημοσιονομική πολιτική όσο και από την χαλαρή νομισματική πολιτική. Ο συνδυασμός αυτός «θα ενισχύσει περεταίρω την διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών και την ζήτηση για το χρέος της ευρωπεριφέρειας».
Στο τελευταίο σκέλος του ράλι των ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές χαρτοφυλακίων σταθερού εισοδήματος έχουν συμβάλει και οι προσδοκίες για επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας που έχουν ενισχυθεί τα τελευταία 24ωρα.
Έτσι η απόδοση της δεκαετίας που έχει περιέλθει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2010 οπότε και η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές, έχει υποχωρήσει στο 6,83% στο κλείσιμο της Παρασκευής ενώ 24 ώρες νωρίτερα «είδε» και το 6,65%.
Και ενώ αυτά λαμβάνουν χώρα στη δευτερογενή κρατικών χρεογράφων ακόμα πιο ενθαρρυντικό εμφανίζεται το κλίμα στην αγορά εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην διαμόρφωση ελκυστικού επιτοκίου και για τις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις ελληνικού ενδιαφέροντος.
Πηγή:www.capital.gr