Με ανακούφιση περίμεναν να εξεταστούν από...
το κλιμάκιο των γιατρών της Πολυκλινικής οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελλόριζου. Η πρώτη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, που αποτελούν αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είχε διάρκεια τεσσάρων ημερών, από την Παρασκευή 17 έως τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, και στέφθηκε με επιτυχία.
Tην Κυριακή, μάλιστα, τις εργασίες των γιατρών παρακολούθησε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.
«Εκ των 230 μόνιμων κατοίκων του νησιού, οι 193 εξετάστηκαν και μάλιστα από τις περισσότερες ειδικότητες, καθώς καταγράψαμε 795 εξετάσεις» εξηγεί στην «Κ» ο δρ Παναγιώτης Κουλουβάρης, λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και επικεφαλής του επιτελείου των γιατρών, που αποτελούνταν από 16 ειδικευμένους γιατρούς, 9 επιστήμονες παραϊατρικών ειδικοτήτων και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.
Δημοφιλέστερος μεταξύ των εξετάσεων ήταν ο καρδιολογικός έλεγχος, «εντοπίσαμε μάλιστα δύο περιστατικά που χρήζουν άμεσης επέμβασης», οι οφθαλμολογικές και ορθοπεδικές εξετάσεις, αλλά και οι γυναικολογικές. «Πραγματοποιήσαμε 40 ψηφιακές μαστογραφίες, 60 υπέρηχους καρδιάς και 26 μετρήσεις οστικής πυκνότητας» αναφέρει ο κ. Κουλουβάρης. «Μεταξύ των εξεταζομένων ήταν και οι 60 μαθητές του σχολείου».
Οι νεαροί νησιώτες γλίτωσαν την ταλαιπωρία της μετάβασης στη Ρόδο, που απέχει τέσσερις ώρες, και των εξετάσεων στο εκεί νοσοκομείο για τη χορήγηση των απαραίτητων για την εγγραφή στο σχολείο πιστοποιητικών υγείας.
Από τις ιατρικές μονάδες πέρασαν και 20 στρατιωτικοί που υπηρετούν στο νησί. «Ακόμα, η ψυχολόγος μας έδωσε διαλέξεις για το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενώ έκανε επαγγελματικό προσανατολισμό στους μαθητές» λέει ο κ. Κουλουβάρης. Η ενημέρωση περιελάμβανε και μαθήματα πρώτων βοηθειών, που παρακολούθησαν στρατιωτικοί, λιμενικοί και οκτώ πολίτες.
«Επισκεφθήκαμε στο μεταξύ το κέντρο υγείας του νησιού, που είχε μετά τιμών εγκαινιασθεί το 2006, του οποίου δυστυχώς ο εξοπλισμός έχει αχρηστευτεί» σχολιάζει ο κ. Κουλουβάρης.
Αυτή τη στιγμή στο Καστελλόριζο υπάρχει ένας αγροτικός γιατρός, ενώ το νησί επισκέπτεται ένας γενικός γιατρός από τη Ρόδο. Αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι το ακριτικό νησί να έχει τον δικό του γενικό γιατρό. Θέση γιατρού υφίσταται, αλλά ο τοποθετημένος γιατρός άφησε το πόστο του λόγω επιπλοκών στη δική του υγεία. Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, δεσμεύτηκε ότι θα επιλύσει το ζήτημα με σχετική τροπολογία εντός της εβδομάδας.
Το «καραβάνι» των γιατρών προετοιμάζεται τώρα για την Αμοργό, όπου θα μεταβεί στις 27 Φεβρουαρίου.