Αμεση πρόσβαση σε μονάδες υγείας χωρίς τα 25 ευρώ


Της Πέννυς Μπουλούτζα

Με τροπολογία η οποία αναμενόταν να κατατεθεί αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, το υπουργείο Υγείας προχωράει...









 στην «αντικατάσταση» του μέτρου της υποχρεωτικής υποβολής του ποσού των 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία στο ΕΣΥ με την αύξηση κατά πέντε λεπτά της τιμής των προϊόντων καπνού.

Χθες αργά το απόγευμα, o υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης απέστειλε επείγουσα εγκύκλιο προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, με την οποία καταργούνται προηγούμενες εγκύκλιοι που αφορούν στην είσπραξη των 25 ευρώ από κάθε νοσηλευόμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρόσβαση στα νοσοκομεία θα γίνεται με τους όρους που ίσχυαν έως και το τέλος του 2013.

Αντίστοιχα, όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Γεωργιάδης –μετά το τέλος της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στην οποία συμμετείχαν οι κ. Δ. Κρεμαστινός, Παν. Ρήγας, Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Τσουμάκας και Χρ. Δερβένης– τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού θα χρεώνονται αυτόματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αφού πρόκειται για το «δημοσιονομικά ισοδύναμο» μέτρο με το εισιτήριο των 25 ευρώ, από το οποίο το υπουργείο ανέμενε για τα δημόσια νοσοκομεία έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως ανέφεραν στην «Κ» ανώτατα στελέχη του υπ. Υγείας, στο τραπέζι της χθεσινής συζήτησης του πρωθυπουργού με τον κ. Ευ. Βενιζέλο εξετάστηκαν τρεις βασικές προτάσεις ως «δημοσιονομικά ισοδύναμα» του μέτρου των 25 ευρώ.

 Εκτός από την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού, ετέθη ως εναλλακτική πρόταση η επιβολή ενός «καπνόσημου» στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (διαχωρισμός χώρων σε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες και «εξαγορά» του δικαιώματος του καπνίζειν). Η τρίτη πρόταση ήταν η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις.

«Το υπουργείο Υγείας είχε δηλώσει εξ αρχής ότι εφόσον υπήρχε δημοσιονομικό ισοδύναμο, θα προχωρούσε στην απόσυρση του μέτρου των 25 ευρώ», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Γεωργιάδης. Αντίστοιχα, ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών στον τομέα της υγείας.

 Αν και κράτησε αποστάσεις από την εφαρμογή της υποχρεωτικής καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δεν φαίνεται προς το παρόν να τίθεται νέο ζήτημα από το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, από το μέτρο αυτό το υπουργείο προσδοκά εξοικονόμηση για τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις ως προς την κυβερνητική επιλογή δεν σταματούν και τη «σκυτάλη» των διαμαρτυρόμενων λαμβάνουν μετά τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας και τους επαγγελματίες υγείας οι καπνοβιομήχανοι. «Πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσαμε να έχουμε στον κλάδο, αφού η συγκεκριμένη απόφαση θα εκτοξεύσει το λαθρεμπόριο καπνού στη χώρα μας», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ν. Νεχαμά, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης και προσθέτει: «Θα έπρεπε να είχαμε την αντίστροφη απόφαση για έναν κλάδο που έχει δεχθεί συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις την τελευταία περίοδο.

 Θα αξιολογήσουμε το κόστος που προκύπτει και θα προβούμε σε σχετική ανακοίνωση». Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το 2013 κλείνει για την αγορά τσιγάρων με πτώση 12% σε σχέση με το 2012, με τα διαφυγόντα κέρδη από τα λαθραία τσιγάρα να φθάνουν τελικά τα 670 εκατ. ευρώ.