Την 24η θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών κατέχει η Ελλάδα στην...
ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο σημείωσε μάλιστα επιδείνωση σε σχέση με το 2012, οπότε κατείχε την 22η θέση στη σχετική κατάταξη.
Η χώρα µας κατέχει ακόµη την 4η θέση µετά τη Ρουµανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία στις χώρες µε τα υψηλότερα ποσοστά σε «φακελάκια».
Σύµφωνα µε µελέτη του Οργανισµού Health Powerhouse (HCP), το 2013 η Ελλάδα συγκέντρωσε 568 βαθµούς από το µέγιστο σύνολο των 1.000 βαθµών, ενώ το 2012 είχε συγκεντρώσει 617 βαθµούς.
Η Ολλανδία παραµένει στην κορυφή του πίνακα κατάταξης των συστηµάτων υγειονοµικής περίθαλψης µε 870 βαθµούς και ακολουθούν η Ελβετία (851) και η Ισλανδία (818), ενώ τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Σερβία (451), η Ρουµανία (478) και η Λετονία (516).
Η οικονοµική κρίση είναι ο βασικός λόγος για την υποβάθµιση του ελληνικού συστήµατος Υγείας. Ο πρόεδρος του HCP Αρν Μπγιόνµπεργκ δήλωσε ότι οι Ελληνες ασθενείς φαίνεται να είναι θύµατα των σκληρών µέτρων λιτότητας, καθώς οι επιδόσεις του συστήµατος Υγείας έχουν σηµειώσει σηµαντική πτώση από το προηγούµενο έτος.
«Στην Ελλάδα πολλές πτυχές του κλάδου υγειονοµικής περίθαλψης επηρεάστηκαν αρνητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του HCP, επισηµαίνοντας ως παραδείγµατα την ενηµέρωση των ασθενών και τη συµµετοχή τους στη διαµόρφωση πολιτικών, τους χρόνους αναµονής, τα θεραπευτικά αποτελέσµατα, καθώς και το εύρος και τη διαθεσιµότητα των υπηρεσιών.
Στη µελέτη παρατίθενται και στοιχεία του ΠΟΥ, τα οποία καταγράφουν δραµατική πτώση (-28%) στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα, από το 2009 έως το 2011. Από 3.276 δολάρια το 2009, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία µειώθηκαν σε 3.069 δολάρια το 2010 και σε 2.359 δολάρια το 2011.
Οπως επισηµαίνεται στη µελέτη της HCP, πρόκειται για τη µεγαλύτερη µείωση δαπανών Υγείας στην Ευρώπη, καθώς το διάστηµα 2009-2011 καµία άλλη χώρα δεν µείωσε τις δαπάνες Υγείας πάνω από 10%.
Εξάλλου, η µελέτη επισηµαίνει τις υψηλές ετήσιες δαπάνες για φάρµακα στην Ελλάδα, σηµειώνοντας συγκεκριµένα ότι ανήλθαν το 2010 σε 8 δισ. ευρώ, ενώ σε µια πληθυσµιακά συγκρίσιµη χώρα όπως η Σουηδία οι δαπάνες για τα φάρµακα ανήλθαν την ίδια χρονιά σε 4 δισ. ευρώ. Η αναφορά καταδεικνύει και τον µεγάλο βαθµό σπατάλης που γινόταν στη χώρα µας.
Η έκθεση σηµειώνει, ωστόσο, ότι η «παραδοσιακά γενναιόδωρη» συνταγογράφηση φαρµάκων στην Ελλάδα περιορίστηκε. Επίσης, σε αντίθεση µε τις υπόλοιπες πληγείσες από την κρίση χώρες, δεν υπήρξε µείωση στην κατάχρηση αντιβιοτικών, συµπεριφορά που συµβάλλει σηµαντικά στην αύξηση των ανθεκτικών λοιµώξεων.
Η Ελλάδα είχε ακόµη περισσότερους γιατρούς (6 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους) και φαρµακοποιούς απ' ό,τι οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Τέταρτοι πανευρωπαϊκά στα... φακελάκια
Την 4η χειρότερη θέση σε σύνολο 33 ευρωπαϊκών χωρών κατέχει η Ελλάδα µετά τη Ρουµανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία σε υψηλά ποσοστά σε «φακελάκια» στα συστήµατα υγειονοµικής περίθαλψης, σύµφωνα µε τη µελέτη της HCP.
Mάλιστα, η χώρα µας βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία των χωρών στις οποίες το «φακελάκι» δίνεται συχνά κατά την οµολογία των πολιτών που συµµετείχαν στην έρευνα.
Σε αυτή την κατηγορία περιλαµβάνονται ακόµη η Ρουµανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Τσεχία, η ΠΓΔΜ, η Λιθουανία και η Σλοβενία.
Στη δεύτερη κατηγορία όπου φακελάκι δίνεται «ανάλογα µε την κατάσταση» περιλαµβάνονται η Γαλλία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Μάλτα. Τις καλύτερες επιδόσεις εµφανίζει η πρώτη κατηγορία των χωρών όπου σύµφωνα µε τις µαρτυρίες πολιτών δεν συνηθίζεται να δίνεται φακελάκι.
Η κατηγορία αυτή περιλαµβάνει την Ελβετία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ισλανδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, το Λουξεµβούργο, την Ιρλανδία και τη Γερµανία.
Πηγή: Έθνος