Το προφίλ της Βιοχάλκο και οι λόγοι αποχώρησής της από την Ελλάδα


Ποια είναι η Βιοχάλκο και ποιοι οι λόγοι της απόφασης για αποχώρησή της από την Ελλάδα και μεταφορά της έδρας της στις Βρυξέλλες









Εν είδει προαναγγελίας, η Βιοχάλκο είχε προϊδεάσει με ανακοίνωσή της για το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της από την Ελλάδα στο Βέλγιο.

"Στο πλαίσιο εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιρειών, διερευνά προτάσεις συμβούλων προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων", ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της στις 6 Φεβρουαρίου.

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, με κορυφαία εκείνη του ΣΕΒ, που αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση σε συνδυασμό και με άλλες ανάλογες που έχουν συμβεί πρόσφατα θα πρέπει να χτυπήσουν "καμπανάκι" στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως "η αποβιομηχάνιση δεν είναι ούτε πραγματικότητα, ούτε νομοτέλεια, αλλά είναι θέμα πολιτικής".

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν, σύμφωνα με την Ημερησία, στη συνάντηση που θα έχουν οι νομικοί του ομίλου "Βιοχάλκο" με τους συναδέλφους τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικής και νομικής φύσεως ζητήματα που ανακύπτουν από την απόφαση του ομίλου.

Πάντως, πηγές που πρόσκεινται στη "Βιοχάλκο" τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσια προσφορά για τις μετοχές που βρίσκονται στο ευρύ επενδυτικό κοινό (περίπου 25%) και ότι αυτοί θα λάβουν μετοχές της νέας εταιρείας που θα είναι εισηγμένη στο Euronext.

Επίσης, τόνιζαν ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου των άλλων θυγατρικών εταιρειών από το Χ.Α. και ως εκ τούτου δεν συντρέχει κανένας λόγος για δημόσια πρόταση.

Οι αιτίες αποχώρησης και το προφίλ της Βιοχάλκο

Ως κίνηση άμυνας χαρακτηρίζουν πηγές της "Βιοχάλκο" τη συγκεκριμένη απόφαση, ώστε ο όμιλος να μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.
 
Διευκρινίζουν πως δεν τίθεται φορολογικό ζήτημα και σημειώνουν "μακάρι να είχαμε κέρδη και ας φορολογούμαστε".

Η "Βιοχάλκο" είναι η μητρική εταιρεία του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου εταιρειών. Ο όμιλος περιλαμβάνει περίπου ογδόντα εταιρείες, επτά από τις οποίες είναι οι ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΕΤΕΜ, ΣΙΔΜΑ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στον χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI) για την Ελλάδα.

Οι εταιρείες του ομίλου "Βιοχάλκο" έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, με αποτέλεσμα σήμερα ο κύκλος εργασιών που πραγματοποιείται στο εξωτερικό να υπερβαίνει τον πραγματοποιούμενο εντός Ελλάδος.

Οι εξαγωγές κατευθύνονται σε περίπου εξήντα χώρες και γίνονται είτε απευθείας, είτε μέσω θυγατρικών εταιρειών. Η Βιοχάλκο απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους. Ο κύκλος εργασιών της για το 2012 ανήλθε στα 3,3 δις ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημίες ύψους 76,3 εκατ.

Η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο ανέρχεται στα 822 εκατ. ευρώ, ενώ χθες η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα να κλείσει στα 4,21 ευρώ, υποχωρώντας κατά 7,62%, ενώ διακινήθηκαν 287.846 τεμάχια.

Πηγή: Ημερησία