Σελίδες

Telegraph: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να παραχωρηθούν στην Ελλάδα επ' αόριστον


H Ελλάδα και το Βρετανικό ...

Μουσείο βρίσκονται σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία που θα επέτρεπε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Περιορισμένος από τη νομοθεσία, το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, στην ελληνική κυβέρνηση είναι ένας τριετής δανεισμός. 

Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, η οποία ισχυρίζεται ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και ότι στην πραγματικότητα βρίσκονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η Telegraph.

Βουλευτές που υποστηρίζουν την ελληνική θέση ελπίζουν να αλλάξουν τους ισχύοντες νόμους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα "αόριστης διάρκειας δάνειο", το οποίο απαγορεύεται επί του παρόντος από τη βρετανική νομοθεσία. 

Αυτό θα επέτρεπε στο Βρετανικό Μουσείο να «δανείσει» τα Γλυπτά στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί από την κυριότητα των γλυπτών που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα.

Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ ηγείται των προσπαθειών στην Βουλή των Κοινοτήτων για την επιστροφή των Γλυπτών. 

Δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ότι ελπίζει «να ζητήσει από τους νομοθέτες της Βουλής να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να θεσπίσουμε ένα νομοθετικό μέτρο για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».

Ο βουλευτής δήλωσε: "Yπάρχει γόνιμο έδαφος με τον Τζορτζ Όσμπορν και τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου".

Το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί, βάσει του νόμου του 1963, να διαθέσει αντικείμενα της συλλογής του, η οποία είναι δημόσια, και ως εκ τούτου δεν έχει την εξουσία να παραδώσει τα Ελγίνεια. 

Μπορεί να τα δανείσει, αλλά αυτό θα απαιτούσε την αποδοχή από την Ελλάδα της νόμιμης κυριότητας της Βρετανίας και την τελική ανάγκη επιστροφής των δανεισθέντων αντικειμένων.

Ωστόσο, βουλευτές και πρώην μέλη της Βουλής των Λόρδων, μεταξύ των οποίων ο Λόρδος Vaizey και η Βαρόνη Debbonaire, ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να επιβάλουν αλλαγές στον Νόμο περί Ελέγχου των Εξαγωγών του 2002.

Ο νόμος αυτός περιορίζει τη δανειοδότηση πολιτιστικών αντικειμένων σε τρία έτη, αλλά με μια τροποποίηση που θα επιτρέπει την αόριστη διάρκεια, ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να αλλάξουν αυτό το καθεστώς.

Το σχέδιο αυτό θα απαιτήσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για την θέσπιση ενός νομοθετικού μέτρου, καθώς και την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση μιας συμφωνίας μόνιμης επιστροφής με το πρόσχημα ενός "δανείου".