Σελίδες

Αυτές οι τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον


Περίπου 90.000 νέες ...

περιπτώσεις της νόσου του Πάρκινσον διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο η νευροεκφυλιστική διαταραχή συνδέεται συνήθως με αργή κίνηση, τρόμο, δυσκαμψία και δυσκολία στο περπάτημα.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι η σωματική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. 

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να έχουν πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον σε σχέση με εκείνους που τρώνε λιγότερο junk food.

"Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Xiang Gao από το Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη της Κίνας.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον".

Σχεδόν 43.000 εθελοντές με μέση ηλικία 48 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από Πάρκινσον κατά την έναρξη της μελέτης, παρακολουθήθηκαν από ερευνητές για διάστημα έως και 26 ετών. 

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια υγείας και τηρούσαν ημερολόγιο διατροφής κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των μερίδων UPF (υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα) που έτρωγαν κατά μέσο όρο την ημέρα.

Τα UPFs περιελάμβαναν σάλτσες, επαλείψεις, καρυκεύματα, συσκευασμένα γλυκά, σνακ, επιδόρπια, ποτά με τεχνητή ζάχαρη και προϊόντα ζωικής προέλευσης. Μια μερίδα ισοδυναμούσε με ένα κουτάκι αναψυκτικού, μια φέτα κέικ, ένα hot dog ή μια κουταλιά της σούπας κέτσαπ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες – η μία ομάδα έτρωγε 11 ή περισσότερες μερίδες ημερησίως, ενώ η δεύτερη ομάδα έτρωγε λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τα πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον στους συμμετέχοντες, όπως διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, πόνο, διαταραχή της έγχρωμης όρασης, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειωμένη ικανότητα όσφρησης.

Μετά την προσαρμογή διαφόρων άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία και τα επίπεδα άσκησης, οι συμμετέχοντες στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση UPF είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τρία ή περισσότερα από αυτά τα πρώιμα σημάδια από ό,τι εκείνοι στην ομάδα με τη χαμηλότερη UPF.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε UPFs αυξάνει τον κίνδυνο για όλα τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον εκτός από τη δυσκοιλιότητα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στον ιστότοπο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000213562

"Η επιλογή της κατανάλωσης λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων και περισσότερων ολόκληρων, θρεπτικών τροφών θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου", δήλωσε ο Gao. 

"Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί το συμπέρασμά μας ότι η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιβραδύνει τα πρώτα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον".

Τα UPFs συχνά περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λίπη. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο που διαταράσσει την εγκεφαλική λειτουργία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατη έρευνα συνέδεσε επίσης τα UPFs με υψηλότερο κίνδυνο ψωρίασης, κατάθλιψης και ακόμη και πρόωρου θανάτου.