Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ: Πώς η ΕΛΑΣ συνέλαβε τον Μολδαβό ολιγάρχη - Κρυβόταν σε πολυτελή βίλα στη Σαρωνίδα


Στη σύλληψη του ...

Μολδαβού ολιγάρχη, Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ, προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Όπως έγινε γνωστό, κατηγορείται για συμμετοχή σε κλοπή 1 δισ. δολαρίων από τράπεζες το 2014-2015, ποσό ισοδύναμο με το ένα όγδοο του ΑΕΠ της χώρας.

Μαζί του συνελήφθη και ένας 38χρονος, αμφότεροι διεθνώς διωκόμενοι με ερυθρά αγγελία των Αρχών της Μολδαβίας και της Ρωσίας.

Ο 59χρονος Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ ήταν αρχηγός κόμματος στη Μολδαβία και αναζητούνταν για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη σε βάρος του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο 38χρονος, που είναι στενός συνεργάτης του Πλαχοτνιούκ και επίσης ήταν μέλος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για απόπειρα παράνομης παρασκευής, διακίνησης ή αποστολής ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών σε εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων που περιήλθαν στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή αντικανονική έκδοση εγγράφων ταυτότητας σε αλλοδαπό άτομο, διαπιστώθηκε -μέσω διασταύρωσης στοιχείων από την εφαρμογή BIOHUB της INTERPOL- ότι πρόκειται για τον 59χρονο, διεθνώς διωκόμενο.

Άμεσα συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, από την έρευνα των οποίων εντοπίστηκε η βίλα όπου διέμενε ο 59χρονος, στη Σαρωνίδα.

Όπως προέκυψε, ο 59χρονος διέμενε μαζί με τον επίσης διωκόμενο 38χρονο, οι οποίοι μάλιστα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εντοπισμού τους παρέμεναν μεγάλο μέρος της ημέρας εντός της υπερπολυτελούς βίλας

Χαρακτηριστικό των μέτρων προφύλαξης που λάμβαναν ήταν ότι, με την παραμικρή υποψία παρακολούθησής τους, άλλαζαν χώρα διαμονής.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, αμφότεροι εντοπίσθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος", όπου ακινητοποιήθηκαν με τη συνδρομή των Αρχών του αεροδρομίου, προτού αποχωρήσουν για τρίτη χώρα.

Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, με φερόμενες Αρχές έκδοσης αυτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας.

Ακολούθησαν σωματικές έρευνες, όπου στον Πλαχοτνιούκ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ταξιδιωτικά έγγραφα Βουλγαρικών Αρχών που απεικονίζουν τον ίδιο με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας,

• το χρηματικό ποσό των 2.670 ευρώ,

• ηλεκτρονικός υπολογιστής,

• 2 κινητά τηλέφωνα και

• πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης δεδομένων (USB).

Παράλληλα, από την κατοχή του 38χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ταξιδιωτικά έγγραφα Ρουμανικών Αρχών που απεικονίζουν τον ίδιο με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας,

• πλαστή άδεια διαμονής μακράς διάρκειας Ρουμανικών Αρχών με φωτογραφία που απεικονίζει τον ίδιο,

• πλαστό δίπλωμα οδήγησης Βουλγαρικών Αρχών με φωτογραφία που απεικονίζει τον 59χρονο,

• το χρηματικό ποσό των 1.628 ευρώ και 401 δολαρίων και

• 2 κινητά τηλέφωνα.

Από την επακόλουθη έρευνα στην οικία που διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• το χρηματικό ποσό των 155.000 ευρώ,

• 17 πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες από διάφορες Χώρες,

• συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB, SSD) με ειδικό λογισμικό ασφαλείας,

• πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών,

• 4 πολυτελή ρολόγια μάρκας, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και

• Ι.Χ.Ε. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για τις μετακινήσεις του ο 59χρονος.

Κατηγορείται για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης ο Πλαχοτνιούκ

Όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ, ο 59χρονος κατηγορείται από τις Αρχές της Μολδαβίας για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης (2009-2019) με σκοπό την υπονόμευση του τραπεζικού συστήματος της Μολδαβίας και την υπεξαίρεση άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ από εμπορικές τράπεζες, μέσω δικτύου εξωχώριων εταιρειών.

Παράλληλα, την περίοδο 2014-2020, φέρεται να νομιμοποίησε έσοδα παράνομης προέλευσης, μεταφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά από κρατικό φορέα σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω δικτύου εταιρειών-βιτρίνα που ιδρύθηκαν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Σχετικά με τον 38χρονο προέκυψε ότι κατηγορείται από τις Αρχές της Ρωσίας για συμμετοχή, από τον Ιούνιο του 2012, σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών μεγάλης κλίμακας, μεταφέροντας ποσότητες μέσω διακρατικών διαδρομών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Ποιος είναι ο Πλαχοτνιούκ

Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους άνδρες της Μολδαβίας που είχε μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή, ενώ ηγείτο του Δημοκρατικού Κόμματος. Στη συνέχεια, το 2019 μετά την ήττα στις εκλογές, είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Τον Μάιο το 2020, ο Γενικός Εισαγγελέας της Μολδαβίας δήλωσε ότι ο μεγιστάνας κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμό και απάτη.

Οι δικηγόροι του Πλαχοτνιούκ είχαν αρνηθεί το 2020 ότι είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση, που έγινε γνωστή ως η "κλοπή του αιώνα". Τότε, είχε κλαπεί από τρεις τράπεζες της Μολδαβίας, ποσό ισοδύναμο με το ένα όγδοο της ετήσιας παραγωγής της χώρας.

"Διαπιστώσαμε ότι οι εταιρείες του... έλαβαν δάνεια από την Banca de Economii ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε το 2020 ο Γενικός Εισαγγελέας της Μολδαβίας.