Αυτά είναι τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα - Πώς βλέπει η Κομισιόν τα μέτρα της κυβέρνησης


Αυστηρά μέτρα λαμβάνει η ...

κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, όπως έγινε γνωστό διά στόματος του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη.

Ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι έχει δώσει εντολή για επανεξέταση όλων των επιδομάτων που δίνονται στους αλλοδαπούς, καθώς και για τροποποίηση του μενού στις δομές φιλοξενίας, το οποίο χαρακτήρισε "ξενοδοχειακό".

"Από δω και πέρα η κυβέρνηση θα πάει σε πολιτική δραστικής μείωσης των επιδομάτων. Μεταξύ άλλων, ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού το οποίο δίνεται στις δομές, το οποίο είναι ξενοδοχειακό αυτήν τη στιγμή", σημείωσε και συμπλήρωσε:

"Από το παξιμάδι μέχρι το να έχεις 3 επιλογές γεύματος, 4 φορές κρέας και 1 ψάρι δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση; Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο".

Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες στη χώρα μας

To επίδομα παρέχεται σε μορφή ενός σταθερού χρηματικού ποσού με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακινήσεων εντός του τόπου διαμονής και βασικές σχολικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Το οικονομικό βοήθημα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση.

Το ύψος του οικονομικού βοηθήματος κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της ωφελούμενης μονάδας και διακρίνεται σε πλήρες και μερικό. Το μερικό οικονομικό βοήθημα καταβάλλεται στους ωφελούμενους που διαμένουν σε θέσεις στέγασης στις οποίες παρέχεται σίτιση.

Το ύψος του πλήρους οικονομικού βοηθήματος κυμαίνεται ως εξής:

-150 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα ενός ατόμου,

-270 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα δυο ατόμων,

-320 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα τριών ατόμων και

-420 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα τεσσάρων ατόμων και άνω.

Το ύψος του μερικού οικονομικού βοηθήματος κυμαίνεται ως εξής:

-75 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα ενός ατόμου,

-135 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα δυο ατόμων,

-160 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα τριών ατόμων και

-210 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα τεσσάρων ατόμων και άνω.

Μαρινάκης: "Η χώρα να σταματήσει να είναι ελκυστική για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα"

"Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο", τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ.

"Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση", δήλωσε ο Λάμερτ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνεται η "ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη" και "οι πιθανές συνέπειές της, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και τις μεταναστευτικές ροές".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι "η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου", όπως υποστήριξε σε ανάρτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην τροπολογία για τους μετανάστες.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να σταματήσει να είναι ελκυστική για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

"Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δέχεται ένα κύμα, το οποίο δεν μπορεί να το υποστηρίξει εάν δεν πάρει έκτακτες αποφάσεις. Πρώτη μεγάλη διαφορά που έρχεται με τις αλλαγές τις οποίες ψηφίζουμε και την επικαιροποίηση του νόμου, όπως την ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, καμία απολύτως. 

Ο λόγος ποιος είναι; Να ξέρει ότι όταν έρχεσαι παράνομα στην Ελλάδα, αν δεν γυρίσεις πίσω, το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι να είσαι στη φυλακή. 

Και θεωρώ ότι αυτό δεν είναι ούτε ακροδεξιά πολιτική, ούτε αυστηρή πολιτική, ούτε σκληρή πολιτική. Είναι δίκαιη πολιτική, αναγκαία για τους φορολογούμενους αυτής της χώρας".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη ο οποίος ανέφερε πως είναι υπό εξέταση κάποια προνόμια που δίνονται σε πρόσφυγες.

"Δεν είμαστε η κυβέρνηση ούτε της Μόριας, ούτε της Ειδομένης, ούτε η κυβέρνηση, όπως οι προκάτοχοί μας, που δεν είχαν καν πολιτική για τα ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα. Θα σεβαστούμε τις διατάξεις, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα θα σεβαστούμε τους πολίτες αυτής της χώρας. 

Και αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ανθρωπιστές και θεωρούν ότι η πολιτική αυτή είναι μια σκληρή, άδικη, παράνομη, εκτός κράτους δικαίου πολιτική, όλες αυτές τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν, τις λένε εκ του ασφαλούς", πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.