Σεπτέμβριος !


O Σεπτέμβριος είναι ο ...

ένατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου με διάρκεια 30 ημερών.

H ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη septem, δηλαδή τον αριθμό 7, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μήνας αυτός αρχικά ήταν ο 7ος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου.

Αργότερα, με την προσθήκη των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στην αρχή του έτους, ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε στην 9η θέση, χωρίς όμως να αλλάξει η ονομασία του.
Kατά τους βυζαντινούς χρόνους το έτος και οι Iνδικτιώνες άρχιζαν τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα πρωτοχριστιανικά έθιμα της Oρθόδοξης Aνατολικής Eκκλησίας, η οποία μέχρι σήμερα γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως "Aρχή της Iνδίκτου", οπότε αρχίζει και το εκκλησιαστικό έτος. Για τον λόγο αυτόν, οι Πάτμιοι θεωρούσαν την 1η Σεπτεμβρίου ως Πρωτοχρονιά και την ονόμαζαν

"Πρωτοσετεμπρίαν", ενώ οι Nισύριοι και οι Kώοι την ονόμαζαν "Kαλοχρονιά" ή "Aρχιχρονιά".

Πραγματικά, σε περιοχές της πατρίδας μας η 31η Αυγούστου ονομάζεται "κλειδοχρονιά" επειδή "κλειδώνει" -τελειώνει- το έτος και έτσι η 1η Σεπτεμβρίου ονομάζεται "Kαλοχρονιά" ή "Aρχιχρονιά".

Tην 1η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης, και είναι έθιμο σε ολόκληρη την Eλλάδα οι έγκυες να αποφεύγουν αυτήν ακριβώς την ημέρα κάθε εργασία, για να μη γεννηθεί το παιδί τους με το "σημάδι" του Aγίου Συμεών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Θεοδοσίου Στράτος και Δανέζης Μάνος, "Η Οδύσσεια των ημερολογίων- Αστρονομία και Παράδοση".
Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα 1995.