Χαμός με την Εθνική Τράπεζα: Σου δίνει δάνειο "χωρίς …να το πληρώσεις"


Το δάνειο απευθύνεται σε ...

νέους, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι και είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα "Σπίτι μου" της κυβέρνησης.

Η Εθνική Τράπεζα δίπλα στους νέους

Βασικές προϋποθέσεις για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν το δάνειο, είναι να είναι κάτω από 45 ετών και να έχουν το 10% του ποσού που κοστίζει το σπίτι που θέλει ο δικαιούχος.

Για το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας, που ονομάζεται "Το πρώτο μου σπίτι", οι δικαιούχοι έχουν απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να πληρώσουν, ενώ μπορούν να πάρουν και ένα προσωπικό δάνειο "Εξπρές", για κάλυψη πρόσθετων εξόδων, που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Οι όροι για τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

Πλέον, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για όσους παίρνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο μπορεί να φτάσει το 90% της αξίας του ακινήτου.

Πιο αναλυτικά, οι όροι χρηματοδότησης και τα οφέλη του νέου χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου για νέους είναι:

Η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που φθάνει έως τα 40 έτη.

Η δυνατότητα χαμηλής ίδιας συμμετοχής, που ξεκινάει από το 10% της εμπορικής αξίας, διαμορφώνοντας τη χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).

Η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου, που ξεκινάει από 3%.

Η απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου.

Η δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Πολλές αλλαγές έρχονται στην Εθνική Τράπεζα, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τα "κόκκινα δάνεια".

Το "προτελευταίο βήμα" για την πλήρη εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της επιχειρεί η Εθνική Τράπεζα, προχωρώντας σε τιτλοποίηση ή πώληση πακέτου ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ προ προβλέψεων.

Γι΄ αυτά έχουν σχηματιστεί προβλέψεις περίπου 1 δισ. ευρώ. Έτσι τα καθαρά NPEs μετά από προβλέψεις, ανέρχονται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που γρήγορα μπορεί να τακτοποιηθεί/εξαλειφθεί.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα περιμένει τη λήψη κρατικής εγγύησης για την προηγούμενη τιτλοποίηση (Frontier II).

Εκτιμάται ότι η εγγύηση θα δοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το χέρι στην τσέπη θα βάλουν χιλιάδες πελάτες της Εθνικής Τράπεζας για το NBG Pay.

Σε επιστολή που έστειλε η Εθνική Τράπεζα σε πελάτη με επαγγελματικό λογαριασμό, αναφέρεται ότι θα υπάρξει νέο τέλος 48 ευρώ για το NBG PAY, αποδοχής, διαχείρισης και εκκαθάρισης συναλλαγών:

"Αγαπητέ συνεργάτη

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και να σας ενημερώσουμε για την τροποποίηση των όρων της σε ισχύ σύμβασής σας με την NBG PAY όσον αφορά τις υπηρεσίες αποδοχής, διαχείρισης και εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες συναλλαγών μέσω τερματικών σταθμών POS.

Συγκεκριμένα, με γνώμονα τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών της η NBG Pay θα προβεί σε τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής της.

Ως εκ τούτου τίθεται σε ισχύ ετήσιο κόστος πρόσβασης και επικοινωνίας με το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα ως εξής:

Χρέωση ποσού ύψους 48 ευρώ ανά πελάτη, μια φορά ετησίως στο τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα. Οι λοιπές χρεώσεις βάσει της σύμβασής σας εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν".