H μεγάλη έξοδος: Γιατί όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα social media


Με μια νέα εφαρμογή ...

κοινωνικών μέσων να εμφανίζεται φαινομενικά σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αποφασίζουν να αφήσουν αυτές τις πλατφόρμες πίσω τους. 

Και αυτό δεν θα ήταν τόσο κακή ιδέα...

Ο ιδιοκτήτης του Twitter και πρώην διευθύνων σύμβουλος Elon Musk μοιράστηκε ότι το Twitter θα έθετε προσωρινά όρια στον αριθμό των tweets.

Οι μη επαληθευμένοι χρήστες περιορίζονταν αρχικά στην ανάγνωση 600 tweets την ημέρα, ενώ οι επαληθευμένοι χρήστες, αυτοί που πληρώνουν στο Twitter μηνιαία χρέωση 8 $, μπορούσαν να βλέπουν έως και 6.000 tweets την ημέρα.

Ενώ μερικοί άνθρωποι ήταν εξοργισμένοι και έψαξαν εναλλακτικές λύσεις στο Twitter, όπως το SPILL και το Bluesky, άλλοι αστειεύτηκαν για το πώς το όριο θα ενίσχυε την ψυχική τους υγεία και θα τους βοηθούσε να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο με τους στόχους τους.

Ενώ μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ένα μόνιμο διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και ένα προσωρινό μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης "μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα του FOMO [φόβος της απώλειας], το οποίο μπορεί να προκαλέσει άγχος, να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να αυξήσει τη συνολική ευημερία", εξηγεί ο Warren.

"Πρακτικά, τα διαλείμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε πιο παρόντες στην καθημερινότητά μας, να μας προσφέρουν την αίσθηση ότι έχουμε περισσότερο χρόνο και να αυξήσουμε τη σύνδεσή μας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας".

Η Michelle Goodloe, κοινωνική λειτουργός και ιδρύτρια της GMichelle Wellness, συμφωνεί. Αυτό το καλοκαίρι, πολύς κόσμος κάνει ένα σκόπιμο διάλειμμα από τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για να επικεντρωθεί στην αυτοφροντίδα της και να ανακάμψει από την εξάντληση.

"Όταν η αίσθηση της αυτογνωσίας σας δεν είναι ισχυρή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας», λέει. «Μπορείτε να γίνετε πιο αντιληπτοί στη σύγκριση, στην αυτοκριτική, ακόμη και στη ντροπή, ανάλογα με το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθεστε και καταναλώνετε".

Για όσους είναι περίεργοι να κάνουν τη δική τους ψηφιακή αποτοξίνωση, η Goodloe προτείνει την αντικατάσταση του χρόνου οθόνης με την ανακάλυψη ενός νέου χόμπι ή την επανεξέταση ενός παλιού, όπως το διάβασμα, το παζλ ή το ημερολόγιο.

"Το να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια χρήσιμη πρακτική αυτοφροντίδας", λέει.