Εμβολιασμοί: Ανοίγουν σήμερα τα ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 80-84 ετών


Σήμερα
στις 18:00 ανοίγουν τα ...

ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα από 80 έως 84 ετών, όπως είπε στην ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να προγραμματιστεί σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης και μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας ο πολίτης λαμβάνει έναν κωδικό (αριθμό ή QR code) και με αυτόν απευθύνεται στο κέντρο εμβολιασμού. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13 % καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι από την αρχή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, χθες καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα μας.

Μίνα Γκάγκα: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με τις μεταλλάξεις του ιού

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που δυστυχώς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα» επεσήμανε Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής  Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία όπου εκτιμάται ότι το 20% των μεταδόσεων οφείλεται στην νέα μετάλλαξη, γιατί πήραμε έγκαιρα μέτρα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η μετάλλαξη δείχνει να ανταποκρίνεται στο εμβόλιο και αυτό είναι θετικό.

Τέλος, υπενθύμισε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων. Όπως είπε τα μέτρα ατομικής ευθύνης είναι απαραίτητα και πρέπει να τα τηρήσουμε για όσο καιρό, ακόμα, χρειαστεί.

Αρίστος Περρής: Σε 4 φάσεις ο εμβολιασμός στα νησιά

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου ο εμβολιασμός των νησιών θα γίνει σε 4 φάσεις.

Στην 1η φάση ο εμβολιασμός αφορά 18 νησιά που έχουν νοσοκομεία ΕΣΥ,  και έχει ξεκινήσει από τις 11 Ιανουαρίου και συνεχίζεται.

Στη 2η φάση θα συμπεριληφθούν 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσεις από τα άτομα 85+ ενώ. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου.= με τους άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί με τις επόμενες ηλικιακές ομάδες με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η 3η φάση αφορά 19 νησιά με 1.000-3.500 κατοίκους και θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου.

Τέλος στην 4η φάση ο εμβολιασμός αφορά νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων και ο εμβολιασμός θα γίνει στο σύνολο των κατοίκων άνω των 18 ετών, εάν φυσικά το θέλουν οι πολίτες και η έναρξη θα γίνει με το Καστελόριζο από 27-30 Ιανουαρίου ενώ, εκτιμάται ότι μέχρι τον Φεβρουάριο 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στα μικρά αυτά νησιά.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε συνεργασία με Υπ. Εσωτερικών και Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επιθυμούντες κατοίκους άνω των 18 ετών.

Β. Κικίλιας: Σε Δυτική Αττική, Θάσο και Βοιωτία τα περισσότερα κρούσματα

Μικρή αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με περίπου 440 κρούσματα ανά ημέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία επεσήμανε ότι, τα κρούσματα αφορούν ως επί το πλείστων άτομα με μέση ηλικία τα 46 έτη.

Μελανό σημείο επίσης,  αποτελούν Δυτική Αττική, Θάσος και Βοιωτία, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα εκεί για να προλάβουν κάποια μεγάλη αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η ηλικία των διασωληνωμένων είναι από τα 18 - 64 ετών και επεσήμανε ότι στην Αττική η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 59% ενώ, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα 2.304 ενεργά κρούσματα στην Αττική.

Τέλος, δήλωσε υπερήφανος «που φτάσαμε, όπως είπε, στην αρχή του τέλους αυτής της κρίσης της δημόσιας υγείας με τον εμβολιασμό».

Κλείνοντας επεσήμανε ότι «δεν έχουμε τη ραγδαία αύξηση που φοβόμαστε και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα».