Το μνημείο που τιμά τα θύματα της πανδημίας στο Ναύπλιο από το 1836


Υπάρχει ένα επιβλητικό μνημείο στο ...

Ναύπλιο που τίμα τα θύματα της πανδημίας από το 1836. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας, που πλέον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Βρίσκεται επί της οδού Μιχαήλ Ιατρού, ανάμεσα στην εκκλησία των Αγίων Πάντων και στο νεκροταφείο της πόλης. 

Είναι ο «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» ή αλλιώς ο «Λέων των Βαυαρών». Φιλοτεχνήθηκε το 1836 από τον Γερμανό γλύπτη Κρίστιαν Ζίγκελ, για να αποτελέσει φόρο τιμής για τα θύματα της πανδημίας που εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνη για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Η ασθένεια αυτή ήταν ο τύφος.

Πρότυπο για τον γλύπτη αποτέλεσε ο «Λέων της Λουκέρνης» που είχε φιλοτεχνηθεί από τον Δανο – ισλανδό γλύπτη Μπέρτελ Θόρβαλντσεν. Ήταν ένα μνημείο για τους Βαυαρούς στρατιώτες της ακολουθίας του Όθωνα που έχασαν την ζωή τους εν μέσω της πανδημίας του τύφου την διετία 1833-34. 

Οι ντόπιοι αναφέρονταν αρχικά σε αυτό σκωπτικά ως «Αγγορώον» υποστηρίζοντας πως οι Βαυαροί πέθαναν από τα πολλά αγγούρια που κατανάλωσαν. Εδώ και δεκαετίες όμως, το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, έχει γίνει μέρος της πόλης.

Μπροστά του υπάρχει ένα μικρό πάρκο, από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να το περιεργαστούν. Το θλιμμένο λιοντάρι θρηνεί εδώ και περισσότερα από 180 χρόνια για να θύματα της πανδημίας του τύφου, αλλά και κάθε πανδημίας που αφαιρεί ζωές.