Για πρώτη φορά εδώ και ...
πολλά χρόνια, μια σύγκρουση σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έφερε, έστω και προσωρινά, σε κοινό μέτωπο Αμερική, Ρωσία και Γαλλία.
Με κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι των τριών χωρών ζήτησαν από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών που μαίνονται από την περασμένη Κυριακή στον διαφιλονικούμενο θύλακο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, στον νότιο Καύκασο, και την επιστροφή των δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευθούν χωρίς καθυστέρηση για την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις συναποτελούν την «Ομάδα του Μινσκ», η οποία ανέλαβε από το 1992, για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τις προσπάθειες μεσολάβησης για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει προληπτικό πλήγμα εναντίον κάθε μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε: «Δεδομένου ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία αγνόησαν το πρόβλημα για σχεδόν 30 χρόνια, είναι απαράδεκτο να εμπλέκονται τώρα στην αναζήτηση ανακωχής».
Την κρίση στον νότιο Καύκασο συζήτησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποστολή Σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ».
Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το Κρεμλίνο θεωρεί «εξαιρετικά ανησυχητική» την αποστολή μαχητών «παράνομων ένοπλων ομάδων» από τη Συρία και τη Λιβύη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Πάντως, η Ρωσία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τους υπουργούς Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη ανακωχής, κάτι που ωστόσο δεν φαινόταν καθόλου πιθανό να συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Αντ’ αυτού, η Αρμενία ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απόσυρση του πρέσβη της από το Ισραήλ, διαμαρτυρόμενη για τις πωλήσεις ισραηλινών όπλων ύψους άνω των 800 εκατ. δολ. προς το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια.
Παρά τον διπλωματικό πυρετό, οι μάχες συνεχίστηκαν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές να έχουν ξεπεράσει τους 100, ενώ παρά κάποια περιορισμένα εδαφικά κέρδη των Αζέρων, καμία πλευρά δεν βρισκόταν κοντά στην απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος.
Ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde τραυματίστηκαν στην αρμενική πόλη Μαρτούνι από πυρά του αζέρικου πυροβολικού και η κατάστασή τους χαρακτηριζόταν σοβαρή.
Η κρίση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ επρόκειτο να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως έκανε γνωστό η γερμανική προεδρία.
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι «διαθέτει σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Ανω Καραμπάχ», όπως ονομάζουν οι Γάλλοι τη διαφιλονικούμενη περιοχή, μια δήλωση που ισοδυναμεί με βαρύτατη καταγγελία κατά της Τουρκίας.