Διπλός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ιός και καταλήψεις


Μία πολύ δύσκολη εξίσωση με ...

πολλούς αγνώστους  έχει πλέον να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού –416 τον αριθμό– αποτυπώνει την οριακή κατάσταση κυρίως στο Λεκανοπέδιο και ακόμα ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το κέντρο της Αθήνας έχει μπει και επισήμως στο κόκκινο, δημιουργώντας μία υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της πρωτεύουσας. Η έκρηξη, δε, των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις παράπλευρες συνέπειες που δημιουργεί, όπως είναι οι καταλήψεις στα σχολεία, προκαλεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό, υγειονομικό και οικονομικό μείγμα.

Ο συνωστισμός ευπαθών ομάδων στο κέντρο της Αθήνας προβληματίζει ιδιαίτερα. Μετανάστες, εξαρτημένοι από ουσίες και άστεγοι, είναι κοινωνικές ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, καθώς στατιστικά το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο σε αυτές τις κοινότητες.

Ξενοδοχεία καραντίνας για ασυμπτωματικούς ασθενείς και πολλαπλασιασμός των rapid tests που δείχνουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά είναι δύο άμεσες λύσεις ώστε να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο και να στεγανοποιηθούν τα κρούσματα.

Νέα μέτρα

Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown που θα επιβαρύνει πολύ την ήδη πληγείσα οικονομία και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω εκτροχιασμό του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό –το είχε αναφέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός– αλλά προσώρας δεν αποφασίζεται η εφαρμογή του. Τα στατιστικά μοντέλα που επεξεργάζονται στην Πολιτική Προστασία δείχνουν πως η καθολική χρήση της μάσκας θα αυξήσει κατακόρυφα τη χρήση της στους κλειστούς χώρους, όπου το φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Υπό εξέταση είναι και το μέτρο της λειτουργίας της εστίασης έως τις 10 το βράδυ, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει, ως έσχατο μέτρο πριν πάμε σε lockdown και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12, κάτι που όμως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν προκρίνεται καθώς θεωρείται δύσκολα εφαρμόσιμο. 

Η ισορροπία πάντως μεταξύ υγειονομικών κανόνων και λειτουργίας της οικονομίας όσο μπαίνουμε προς τον χειμώνα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς η δυνατότητα χρήσης των ανοιχτών χώρων θα μειώνεται. Τι θα γίνει για παράδειγμα με τα εστιατόρια; Μία σκέψη είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, πριν και μετά το φαγητό.

Την ίδια ώρα, οι καταλήψεις ανά την Ελλάδα δημιουργούν έναν επιπλέον γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση. Η ψήφιση κατάργησης του ασύλου είχε δημιουργήσει προσδοκίες πως φαινόμενα ανομίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα σταματήσουν.

Η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην οξύνει τα πνεύματα και να μη βάλει «απέναντι» τη γενιά των 16άρηδων. Αυτή η επιλογή τη φέρνει όμως αντιμέτωπη εκτός από τα πρακτικά προβλήματα και με ένα κομμάτι στο εσωτερικό της παράταξης που ζητεί άμεσα να μπει τέλος στις «παράνομες καταλήψεις», βάζοντας το θέμα ψηλά στην ατζέντα.