Ορόσημο για τον ιό η 15η Αυγούστου


Δραματική επισήμανση ότι δεν ...

μπορούμε πλέον να πάμε σε ένα δεύτερο καθολικό lockdown έκανε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση που διανύει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, με την άκρως ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που μας φέρνει ένα βήμα πριν το δεύτερο πανδημικό κύμα. 
Κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη του φαινομένου, ελπίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί θα αποδώσουν. Κρίσιμο θεωρείται και το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, καθώς αφενός κορυφώνεται η έξοδος του καλοκαιριού, αφετέρου θα είναι το κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο θα φανεί εάν τα διάσπαρτα μεμονωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφονται αυτή την περίοδο σε πολλές περιοχές της χώρας είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου» και έχουν συμβάλει σε ευρύτερη διασπορά.
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, τόνισε: «Είμαστε σε μία φάση που θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού». Και πρόσθεσε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας».
Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση παραμένει από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαινόμενα που έως τώρα, λόγω των έγκαιρων μέτρων που είχαν ληφθεί στην αρχή της επιδημίας, δεν είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα, κάνουν πλέον την εμφάνισή τους, με πιο χαρακτηριστική τη συρροή κρουσμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων στην Καβάλα. 
Και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας τώρα πλέον φαίνεται. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα του κορωνοϊού (συνολικός αριθμός περιστατικών 4.737). Στην Ελλάδα τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονται 6,1 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, όταν την αμέσως προηγούμενη αυτού του διαστήματος εβδομάδα ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 4,2 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. 
Μόλις δέκα από τα κρούσματα που δηλώθηκαν χθες χαρακτηρίζονται εισαγόμενα. Είκοσι οκτώ εντοπίστηκαν στην Αττική, 12 κρούσματα σχετίζονται με γάμους στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη (ένας καλεσμένος που κόλλησε στον γάμο εντοπίστηκε στην Πέλλα), ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Εύβοια, Εβρο, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Κορινθία, Κυκλάδες, Λέσβο και Μαγνησία.
Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αυτή τη στιγμή «οι κύριες πηγές ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Ελληνες, έχοντες άδεια διαμονής και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς». 
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης, ή εφαρμογής τοπικών lockdown σε περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο, ο κ. Πέτσας, επεσήμανε ότι επιπλέον μέτρα θα αξιολογηθούν εφόσον εκτιμηθεί εάν απέδωσαν αυτά που έχουν ήδη ληφθεί.
Η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνεται και σε κυβερνητικό επίπεδο τρεις φορές την εβδομάδα, με τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή και των επιστημόνων. Στη χθεσινή διάσκεψη αποφασίστηκαν η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων έως τις 18 Αυγούστου, και η παράταση έως τις 15 Αυγούστου της απαγόρευσης επανεισόδου στη χώρα για τους εργάτες γης που εξέρχονται των συνόρων.
Ενας ακόμα θάνατος
Εν τω μεταξύ, χθες, κατεγράφη ένας ακόμα θάνατος λόγω του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ιού είναι 209. Δεκατρείς ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρις στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε, την Κυριακή 02/08/2020 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν 13, έναντι 11 στις 02/07/2020, 17 στις 02/06/2020, 44 στις 02/05/2020 και 81 στις 02/04/2020. 
Ωστόσο, ήδη το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται. Αύριο ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων της χώρας.