Σύνοδος Κορυφής: Το συνηθισμένο ολονύκτιο θρίλερ κατέληξε στο προβλεπόμενο αδιέξοδο


Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι ...

διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν έως και τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών  - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στο μέγεθος της οικονομικής βοήθειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που πρόκειται να δοθεί στις κυβερνήσεις, εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και τους όρους - προϋποθέσεις και υποχρεώσεις υπό τις οποίες θα χορηγηθούν τα πακέτα ενίσχυσης.
Η διάσταση απόψεων μεταξύ των ασθενέστερων χωρών του Νότου, που έχουν τη στήριξη κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, απέναντι στο ισχυρό μπλοκ των κυβερνήσεων του «οικονομικά ισχυρότερου Βορρά», με κύριους εκφραστές του συγκεκριμένου μπλοκ την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστρία, οι οποίες έχουν ως βασικά σημεία διαφωνίας, πρώτον ότι δε θέλουν οι πολίτες τους να υποχρεωθούν να «υποστούν ένα οικονομικό κόστος δυσανάλογο με αυτό που στην πραγματικότητα τους αντιστοιχεί, αλλά και να δοθούν οικονομικές σχέσεις δίχως κανένα όρο ή έλεγχο σε χώρες, οι οποίες κατά το παρελθόν δεν μπόρεσαν να εμφανίσουν ένα αποδοτικό μεταρρυθμιστικό και  αναπτυξιακό  - επενδυτικό σχέδιο».
Την πλήρη διαφωνία θέσεων μεταξύ των ηγετών των 27 άφησε να φανεί σε δηλώσεις του τα ξημερώματα και ο πρόεδρος της Πολωνίας.
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αλλά και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ.
Σήμερα Σάββατο στις 12 ώρα Ελλάδος, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση. Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates.
Η θέση της Ελλάδας
Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται με φυσική παρουσία εδώ και πέντε μήνες. Η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας
Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.
Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο
Σχετικά με την πληροφορία που κυκλοφόρησε αναφορικά με πιθανή ειδική Σύνοδο για την Τουρκία, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος τη διέψευσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
naftemporiki.gr  με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ