Αεροπορική βάση για τουρκικά UAV στα Κατεχόμενα


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ...

Κύπρο η απόφαση της Τουρκίας για τη δημιουργία εγκατάστασης αεροδρομίου για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στην περιοχή Λευκόνοικο, στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού.
Την Παρασκευή, μάλιστα, η «κυβέρνηση» του Ψευδοκράτους ενέκρινε τη χρήση του αεροδρομίου ως βάση τουρκικών UAV, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.
«Είναι προφανώς ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας» έσπευσε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.
Εκτίμησε δε, ότι η κίνηση αυτή «δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη δυνατότητα για να αμβλύνουμε την ήδη τεταμένη κατάσταση και είναι και μια απόδειξη ότι η Τουρκία όχι μόνο παρεμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές μας, αλλά στην ουσία καθορίζει η ίδια τι γίνεται στα κατεχόμενα».
«Πρόκειται για άλλη μια ενέργεια που επιβαρύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή και δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση» έσπευσε να συμπληρώσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεθνούς καταγγελίας.
Τεταμένο το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επέρχεται σε μία ιδιαιτέρως τεταμένη χρονική περίοδο, εν μέσω της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της πρόσφατης συμφωνίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.
«Πρέπει επιτέλους η Τουρκία να δείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αλλά και στους ηγέτες της ενωμένης Ευρώπης, της οποίας επιζητεί να γίνει μέλος» σχολίασε, χαρακτηριστικά, ο κ. Κούσιος, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι η Τουρκία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι η Τουρκία που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών και είναι η Τουρκία που ακόμα και πριν λίγες ημέρες ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».
Ικανοποίηση από τη Σύνοδο Κορυφής
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η οποία καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Κύπριος αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι το κείμενο των συμπερασμάτων αντανακλά την πολιτική της Ε.Ε.
«Οι ενέργειες της Τουρκίας απασχολούν την Ε.Ε. γιατί αφορούν τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα ζωτικά συμφέροντα της ίδιας της Ε.Ε., αλλά και των κρατών μελών της» παρατήρησε, επιπλέον.
«Ως εκ τούτου η θέση μας είναι ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να σέβεται και την Ε.Ε., της οποίας θέλει να γίνει μέλος» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
naftemporiki.gr