Συνεχίζει στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός


Την πρόκριση στους «32» του ...

Europa League πανηγύρισε απόψε ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του με 1-0 επί του Ερυθρού Αστέρα στο Καραϊσκάκη, στο πλαίσιο της 6ης (τελευταίας) αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Champions League.
Οι «ερυθρόλευκοι» σε έναν ακόμη «τελικό» που παιζόταν μία πρόκριση αποδείχθηκαν συνεπείς (το ίδιο έκαναν και πέρυσι με την Μίλαν), αν και για να φτάσουν στο στόχο τους «καρδιοχτύπησαν» για 87 λεπτά. Ήταν, όμως, η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο και πήρε πέρα για πέρα δίκαια το «εισιτήριο» για να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία, έστω και με αρκετή δόση τύχης στο φινάλε. 
Οι Σέρβοι ήρθαν στην Αθήνα για να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση, σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν αυτό που ήθελαν, αλλά στο τέλος «προδόθηκαν» από το τραγικό λάθος του Γιαντέρ. Θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί στο 42΄ με το χαμένο πέναλτι του Τομανέ, ενώ είχαν σε μεγάλη βραδιά τον γκολκίπερ τους, Μπόργιαν, ο οποίος ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος έκανε φοβερές επεμβάσεις.
Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο, αλλά επιπόλαιος στην τελική προσπάθεια. Μετά από το πρώτο αναγνωριστικό πρώτο 10λεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ενώ έφταναν με άνεση έξω από την περιοχή των Σέρβων δεν μπορούσαν να βρουν τη σωστή πάσα στο τέλος.
Πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, ο Ολυμπιακός είχε ήδη 8 τελικές προσπάθειες (οι 6 προς την εστία), αλλά τα σουτ των Καμαρά και Γκιλιέρμε πότε κατέληγαν άουτ και πότε στην αγκαλιά του γκολκίπερ των φιλοξενούμενων.
Παρότι η ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς μπήκε πιο δυνατά στο ματς, στη συνέχεια βρισκόταν σε μόνιμη θέση άμυνας και προσπαθούσε να βρει την καλή αντεπίθεση για να κάνει τη ζημιά. Τη βρήκαν τελικά οι πρωταιθλητές Σερβίας την φάση, στο 41ο λεπτό, όταν κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Μάριν από τον Γκιλιέρμε.
Ο Τομανέ ανέλαβε να το εκτελέσει, αλλά σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Σα, με τους Πειραιώτες να στέκονται πάρα πολύ τυχεροί, καθώς στην εξέλιξη της φάσης, ο Μάριν μπήκε μόνος του από δεξιά κι αντί να «κόψει» τη μπάλα στον αμαρκάριστο Βουκάνοβιτς, προτίμησε να τελειώσει μόνος του την φάση χωρίς αποτέλεσμα.
Κορυφαία στιγμή για τον Ολυμπιακό στο 34΄, όταν ο Ελ Αραμπί βρέθηκε εντελώς μόνος τους στην «καρδιά» της μικρής περιοχής του Ερυθρού Αστέρα κι αστόχησε με κεφαλιά.
Σε επιθετικό μονόλογο του Ολυμπιακού εξελίχθηκε το δεύτερο ημίχρονο. Από το πρώτο λεπτό οι Πειραιώτες έκλεισαν στα καρέ τους, τους φιλοξενούμενους και «σφυροκοπούσαν» την εστία του Μπόργιαν. Ο Καναδός πορτιέρε ήταν σε εξαιρετική βραδιά, όμως, κι όσες φορές χρειάστηκε φώναξε «παρών».
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους χάθηκε στο 59΄ με την κεφαλιά του Ελ Αραμπί να σταματά στο αριστερό δοκάρι και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μπόργιαν νίκησε τον Ποντένσε σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ.
Ακολούθησε μία ακόμη τεράστια ευκαιρία με τον Ποντένσε στο 70΄, ο οποίος αστόχησε προ κενής εστίας. Όσο περνούσε η ώρα τόσο περισσότερο γέμιζαν με άγχος οι γηπεδούχοι, που δεν μπορούσαν να βρουν το γκολ παρότι έπαιζαν σα τη γάτα με το ποντίκι τον Αστέρα.
Η τύχη, όμως, χαμογέλασε στον Ολυμπιακό στο 86΄ , όταν σε εντελώς ανύποπτη φάση ο Γιαντέρ που είχε μπει μερικά λεπτά νωρίτερα στον αγωνιστικό χώρο υπέπεσε σε ανόητο πέναλτι (χέρι).
Ο Ελ Αραμπί εκτέλεσε άψογα και ο Ολυμπιακός με το γκολ του Μαροκινού σέντερ φορ άνοιξε το σκορ στο 87΄. Στα εναπομείναντα λεπτά η ελληνική ομάδα κράτησε πολύ εύκολα μακριά από την περιοχή της τους Σέρβους και στο φινάλε πανηγύρισε τη μεγάλη πρόκριση.