Ρωσία: Με νόμο οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες»


H Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ...

χαρακτηρίσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους και μπλόγκερς ως «ξένους πράκτορες», ύστερα από τροπολογία σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης. 
Η ταμπέλα του «ξένου πράκτορα» έχει κολλήσει ήδη από το Κρεμλίνο σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Η τροπολογία έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε., τη Διεθνή Αμνηστία και τον OSCE. 
Θα πρέπει άλλωστε να επισημάνουμε πως ο χαρκτηρισμός «ξένος πράκτορας» ήταν ένας όρος που χρησιμοποιούσε το σοβιετικό καθεστώς για να φιμώσει πολιτικούς αντιπάλους. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο τη Δευτέρα. Η Μόσχα επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για τα μέσα, που κατατέθηκε αρχικά το 2017, ήταν η απάντησή της σε αντίστοιχο χαρακτηρισμό των ΗΠΑ για το στηριζόμενο από το Κρεμλίνο RT. 
Παλαιότερη νομοθεσία του 2012 έβαζε στο στόχαστρο μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανάσεων, που ελάμβαν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και είχαν πολιτική δραστηριότητα στη Ρωσία. Η οργάνωση κατά της διαφθοράς, που έχει ιδρύσει ο Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν επίσης μεταξύ αυτών που μπήκαν στο στόχαστρο. 
Ομάδες, οργανισμοί ή και άτομα, που χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» θα πρέπει να βάζουν την σχετική σήμανση στις δημοσιεύσεις τους και να καταθέτουν λεπτομερή στοιχεία στις αρχές. 
Πηγή: BBC