Με πολιτικές απόψεις !!!


Του Ηλία Χρυσικού *

Στον απόηχο της εκδήλωσης με θέμα: Παιδεία...


τροχαία ατυχήματα και οδική συμπεριφορά, με εξαίρετους προσκεκλημένους - ομιλητές, η τοποθέτησή μου είναι ότι, οι πολιτικές ιδέες και απόψεις προερχόμενες από μέλη του κόμματος, από επιστημονικούς φορείς και από εκπροσώπους επαγγελματικών Συλλόγων, στον εκάστοτε δημόσιο διάλογο οι συζητήσεις θα πρέπει ν΄αναδεικνύουν τα θέματα στις πραγματικές διαστάσεις, με δημοκρατική συναίσθηση και σε κατάλληλη χωροχρονική διαδικασία. 

Οι υπεύθυνοι δε διοργανωτές των συζητήσεων, θα πρέπει να μεριμνούν να προσκαλούν και  συναρμόδιους με το συζητούμενο θέμα φορείς.  

Άλλως, παράγεται το αίσθημα της κυριαρχίας του "πολιτικού κυνισμού" και της αποξένωσης των πολιτών από την πολιτική.

Και προφανώς, η εξέλιξη αυτή γίνεται απολύτως αντιληπτή από τους πολίτες, οι οποίοι απομακρύνονται από τα κόμματα ή την πολιτική, όχι γιατί επιζητούν κάποιο "άλλο" κόμμα που θα τους εκφράζει περισσότερο, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή δομή λειτουργίας της Δημοκρατίας και της πολιτικής κοινωνίας, δεν τους δίνει χώρο έκφρασης.

Έτσι δεν ομιλούμε περί μιας θεσμικά συγκροτημένης δημοκρατικής ομάδας, αλλά για μια "συντεχνιακή" σύμπραξη συμφερόντων. 

Η Δημοκρατία μας όμως απαιτεί την λειτουργία πολιτικών ομάδων αρχών και όχι συμφερόντων.

Η ψευδαίσθηση ισότητας που δημιουργείται μέσω "πλαστών" δημοκρατικών διαδικασιών και η ανέλιξη μέσα σε ένα προκαθορισμένο σύστημα ελαστικών αξιών (που εύκολα προσαρμόζονται στις ανάγκες των κοινωνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων), είναι καταστροφική για τον πολιτισμό μας και υποδηλώνει έλλειψη παιδείας και αγωγής πρωτίστως των πολιτικών μας!

Κλείνοντας πιστεύω ότι τα κόμματα θα πρέπει με νέα νοοτροπία ένταξης και οργάνωσης, να μετατρέπουν το μέλος - οπαδό, σε μέλος - στέλεχος , ικανό να αντιληφθεί και να συμμετέχει στις διαδικασίες ως παραγωγός πολιτικής κι όχι σαν εκτελεστικό όργανο. Oι πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων, δεν πρέπει να γίνονται για την προβολή των πολιτικών προσώπων, αλλά για την προβολή των πολιτικών ΑΠΟΨΕΩΝ!

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας