Προκαλούν αλλεργία.


Του Ηλία Χρυσικού *

Τον "θάνατο του εμποράκου" ...

φαίνεται πως ζήλεψε και αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση με τις επιλογές της απέναντι στους επαγγελματίες.
Φαίνεται πως στην πρώτη φορά "αριστερή" κυβέρνηση, οι λέξεις ελεύθερο επάγγελμα, ιδιωτική πρωτοβουλία, επιχειρηματικό κέρδος, προκαλούν αλλεργία και έχουν βαλθεί με κάθε τρόπο να αφανίσουν οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές.
Επιχειρήσεις κλείνουν, και άλλες ίσως να αλλάξουν χέρια με άγνωστη κατάληξη.
Λουκέτα στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επιφέρει και η εξάπλωση των μεγάλων πολυεθνικών, η ύφεση και η οικονομική κρίση.
Ήδη πάρα πολλά καταστήματα στην Κατερίνη είναι ξενοίκιαστα εδώ και πολλούς μήνες.
Στο κέντρο της πόλης αρκετές από τις μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη μάχη της καθημερινότητας, αφού δεν άντεξαν τη βαριά αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική ταυτόχρονα με την κατάρρευση του τζίρου και της αγοράς.
Έτσι τo νέο κύμα επιχειρήσεων συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να εγκαταλείπει τη χώρα και να μεταναστεύει στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπου αν μη τι άλλο, τουλάχιστον απολαμβάνουν ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα για το επιχειρείν.
Επίσης με τη διατήρηση του ΦΠΑ 24% σε ορισμένα είδη, δίνεται κίνητρο για παραβατικότητα και φοροδιαφυγή, με συνέπεια την ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραβατικότητας.
Δυστυχώς η Ελλάδα διατηρεί ιδιαίτερα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, (τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ που συνδέονται με το εισόδημα), χωρίς τα αντίθετα έσοδα, την ώρα που μια σειρά από χώρες, μειώνουν τους συντελεστές τους για να γίνουν ελκυστικότερες.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και ας επιμένουν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο.
Πιστεύω ότι μαζί με την εξαφάνιση αυτής της αγοράς, φυσικό επακόλουθο είναι και "ο θάνατος του εμποράκου".

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι Δημοσιογράφος - Δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας.